Gotlandsgården


Den här Gotlandsgården från 1805 ligger i Eskelhem socken, söder om Visby.

Eskelhems socken ingår i Gotlands södra härad. Socknen ingår sedan 1971 i Gotlands kommun och motsvarar från 2016 Eskelhems distrikt. Eskelhems socken har medeltida ursprung. Socknen tillhörde Banda ting som i sin tur ingick i Hejde setting i Medeltredingen. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Eskelhems församling och för de borgerliga frågorna bildades Eskelhems landskommun. Landskommunen inkorporerades 1952 i Stenkumla landskommun och ingår sedan 1971 i Gotlands kommun. Församlingen uppgick 2006 i Eskelhem -Tofta församling. 1 januari 2016 inrättades distriktet Eskelhem, med samma omfattning som församlingen hade 1999/2000. Socknen har tillhört samma fögderier och domsagor som Gotlands södra härad. De indelta båtsmännen tillhörde Gotlands andra båtsmanskompani.

Eskelhems socken ligger på västra Gotlands inland, söder om Visby. Socknen består av bördig slätmark omgiven av skogsmark. Fornlämningar: Block med sliprännor finns i socknen. Från stenåldern finns några boplatser och från bronsåldern flera gravrösen där vid utgrävning av en vid prästgården en unik hästutrustning påträffats. Från järnåldern finns 16 gravfält och tre fornborgar. Namnet (medeltida runinskrift yskilaim) har en oklar förled och efterleden hem, ‘boplats, gård’ här kanske ‘bygd’.

Gotlandsgården

 

Huset är troligen byggt  år 1805. Gårdsgrund med hel källare med ett hus i två våningar. Det finns många äldre inredningsdetaljer i huset. Som dörrar, portaler gjutjärnsspis och flera kakelugnar. Dessa detaljer tillhör möjligen sådant från en första del från 1700-talet slut. Finns en sandstensspis från 1789 i flygeln.

 

Det har funnits omkring tio kor samt hästar och grisar på gården. nu är det bara bostadshuset i drift, då all mark är utarrenderad; både åker och skog. Tidigare fanns det även får på gården.

Flygelbyggnaden, som också finns avbildad här, var främst bostad för dräng och piga, som bodde i var sitt rum i flygeln.

Bostadshusen är byggda i gedigen gotländsk kalksten.

Dokumenterat i släkten sedan 1815, men troligen redan före 1767.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 svar på “Gotlandsgården

  1. Klassisk rustik gård från mellersta Gotland, byggd under 1800-talets mitt. Gediget bygge med ladugårdar i falurött och vitrappad huvudbyggnad med flygelbyggnad, vagnslider, uthus.

    En klassiker från Eskelhem socken på Gotland.

  2. Pingback: Tibblins new community | Tibblins New Community

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star