Foundation Cultura á Valencia


Målning från ett fiskeläge i Valenciakusten

Konstnär Henrik Tibblin

gandia-paela

Specialitet Paella de Valencia

porto-gandia

Hamnen i Playa Gandia

Utsikten från vår balkong, Aveny de la republic Argentina Ganda, Valencia

Hertigen Borjas palats i Gandia

gandia-parada

Passage Germani i Gandia

Resan till Gandia, Valencia, Spanien

Stockholm

Tidig morgon den 25/7 lyfter jag från Arlanda. Min sambo befinner sig i Sofia. Planering är att jag landar i Alicante och bor där första natten. Enligt ursprunglig planering skulle jag ta ett plan som anlände 18:30. Därför bokade jag hotell en natt. Nu är flyget inställt och hänvisas till 06:50. Nu när jag kommer så här tidigt kunde jag lika lätt ta tåget från Alicante till Valencia, byta tåg och anlända Gandia på tidig kväll. Men nu blev det så här. Får slå ihjäl en hel dag i Alicante, för denna övernattning. Dessutom kommer min Sambo till Valencia 27/7. Betyder att jag skulle åkt från Gandia till Valencia för att möta henne på kvällen. Hon anländer 21:10. Vilket betyder övernattning i Valencia. Krävs lite finslipning före resan. Så här blir det: en natt i Alicante och 26/7 upp till Valencia med tåg. Och bokat hotell i Valencia, själv en natt och tillsammans med min  Sambo en natt för att 28/7 bege oss till Gandia där vi bor. Bra enligt plan.

Nu gäller det att vi svenskar blir korrekt behandlade i Spanien, där det råder beredskap om Corona. Viruset som svenska myndigheter sett på annorlunda än resten av världen. Vi får t ex inte komma in i Danmark. Bara en sådan sak. Blir vi stoppade här i Spanien? Region Catalonia norr om region Valencia hade nyligen ett nytt utbrott av Corona. Nå, bära munskydd gäller. Och hotellet vi bor på i Valencia garanterar skydd och hälsoberedskap, enligt anslaget. Tack för det. Har fått lov att byta hotell två gånger för denna resa. Första hotellet, som booking.com erbjöd, som jag betalde, var stängt p g a smitta. Nytt hotell, som blev ett enklare Hôtel Cervantes i gamla stan av Alicante. Bott här förut, enkelt men OK. Och hotellet i Valencia för de två nätterna efter, samma sak. Och hotellet ringde upp mig, sa att det var stänkt p g a Corona, och erbjöd på rak arm, ett annat hotell som låg precis vid stora Grand Plaza mitt i staden. Så vad gör man inte, om man kan byta upp sig. Flyttade i Valencia från Calle San Francisco till Calle Barcelonia. Inte illa för en svenne, allt skött av en trevlig hotelldirektör på spanska.

Alicante

Vid landningen hade alla fyllt i hälsodeklarationen som intygade att du inte hade corona eller symtom av viruset. Över trettio grader varmt. Alicante är härligt pulserande stad,

Strandnära och cityplagen utgör centrum. Hamnen likaså med lustjakter och storslagna segelbåtar. Gammal stad, med fort och borgar från riddartiden. Mycket turistiskt, skönt att bara stanna en natt. Hotellet har jag bott på tidigare, inget speciellt helt okej. Bra läge i stadens nöjesdistrikt. Som utgörs av massor av gator och gränder som varje kväll till sent fylls av festande, med restauranger, barer, klubbar och party.

Köper tågbiljett till Valencia dit jag reser i morgon. En timmes tågresa. Där bor vi två nätter, först en natt ensam och sedan ska jag möta min sambo och vi bor en natt tillsammans. För att sedan bege oss till Gandia, och Avenida de la Republiqa Argentina, där vår våning är belägen.

Alicante har varit en mäktig stad, regionhuvudstad och säkert hertigs stad. På 1400-talet eller där omkring. Ruinerna efter makten står kvar i form av ståtliga palats som nu mest är i ruiner. Borgen utgör största turistattraktionen. Liksom den stadsnära vidsträckta playan.

Kvällen blev trevlig men ensam. Kontakt etablerade via nya mobilkort. Mina svenska kort fungerar inte här. Citykärnan som jag sett som ett stort festande rätt igenom, är nu mera lugn. Munskydd gäller. Turisterna är färre och du slipper köa för varje sak du vill göra. Skönt. Jag gillar inte tapas, men ikväll blev det i alla fall några tapas på ett ställe som ligger vid foten av riddarborgens klippa, i den äldre delen av Alicante.

2020-07-26

Idag åker jag med fint tåg till Valencia. Tar bara en timme. Jag är också bekant med regionens huvudstad som är just Valencia. Också stad vid Medelhavet. Jämfört med Alicante är Valencia stor. Hotellet är nytt för mig men till Grand Plaza hittar jag lätt från stationen i Valencia. Men jag åker dit i eftermiddag så några timmars promenad i Alicante blir det nu.

Anländer lagom till middagstid. Bekväm tåg det här som går mellan Alicanta och Valencia. Bara en dryg timme. Väl i Valencia handlade det om att hitta hotellet snabbt. Hade ju bytt hit och dit så det var inte helt klart ännu. Promenerade  från den pampiga stationen Valencia Nord, där tåget stannande och släppte av mig. Rakt fram enligt Googel map.

Här kommer jag först in på stadens huvudsäte för regions ledning och parlament. Snitslar mig fram och till slut finner jag Calle Bonapartiana numero 1.

Här ligger hotellet; ett litet diskret tvåstjärnigt utan några fanfarer alls. Presenteras och hälsas välkommen, han, hotelldirektören vet att min fru kommer senare, för det har jag meddelat bookia.com.

Rummet, låg en trappa upp och det visar sig att det är super bekvämt; med fullständigt och stort salle de bain, med utrymme, dusch och flöde. Så läckert, det första jag gör är att ta en kall dusch, frustande och helt nöjd.

Rummet i övrigt, så bekvämt för två medelålders som behöver utrymme. Två kompletta sängspann på 120 cm var. Inte illa.

Detta kommer min sambo/fru att gilla. Hon var också den som först ringde, för att veta att allt går bra.

Allt går bra, svarade jag med övertygelse.

Kvällen sedan blev en klassisk middagsbjudning för det bättre slaget. Ensam, först en riklig Sangria. Sedan menyn? Fanns det något att äta på detta simpla ställe. Servitören vred sig något och lockade med smått och gott. Något gott blev det inte ändå. Inget att ha fastslog jag snart. Bara förrätter och efterrätter. Inget för mig. Men baren bredvid lovade pizzor. Jag var hungrig.. Bestämt. Men någon Capricioni blev det inte. Utan en god pasta; ravioli om du frågar mig. Men den var god och jag gör föreställning av fin middagen. Lockar några välsvarvade  och goda spanjorer, att ta bord intill mitt. Lyckas något med det. Fortsätter med riklig dessert: Tiramiso, läcker som få. Och capessino i fin kopp. Till final en Campari.. Allt gott och förträffligt. Tror jag bjuder sambon på en liknande föreställning, i morgon kväll.

Föreställningen blir sedan en kort promenad och så hotellet. Lite trött, vad mig anbelangar.

Valencia

Vi börjar dagen med en promenad ner till parken med de alla kulturhusen som här är placerade i en park Klockan är åtta och en strålande sol tar emot mig.

Vi bor på ett litet hotell strax intill Palace grande. Här finns parlamentsbyggnader av klassisk stil.

Promenaden klockan åtta denna morgon tar oss ner till floden, eller flodbanken för floden är igentorkad. Här finns istället en stor mustig park som sträcker sig längs hela floddalen. Här finns också många spännande kulturbyggnader placerade runt om i parken. För musik, konst och samkväm, museer och strålande samlingar. Här går jag lite vilse så för att komma hem till hotellet som ligger i andra sidan av staden, måste jag fråga mig fram.

Gps går fett bort. Inte nu när jag är ledig, då älskar jag att vandra och upptäcka nya kvarter. Så äntligen skymtar jag den gamla tjurfäktningsarena som ligger precis invid Station Valencia Nord, där tågen stannar. Här går jag till metron för att förbereda kvällens rendez-vous med sambo och allt som landar omkring nio ikväll och till flyplatsen går det metro. Nu är det bara några steg till vårt hotell som ligger på näpna calle de Barcelonina, som är en gata som ansluter till dessa kvarter.

Målning från ett fiskeläge i Valenciakusten

Konstnär Henrik Tibblin

Gandia

Idag på förmiddagen beger vi oss söderut med tåg till Gandia, där vi ska bo i två veckor.. Lösning av örsta dagen i Gandia handlar alltid om att komma iordning. Alltid fix med att öppna bostaden igen efter ett halvårs stillhet. Sopa tvätta golv hänga ut för vädring. Något problem med vatten. Något jag också haft tisigare. Då läckte det grannens badrum över oss. Det är nu avhjälpt. Men vattnet var nu avstängt. Vilket innebar att jag fick söka upp huset president som sköter allt det praktiska. Senora President de a Casa,svarade att hon skulle ordna saken. Och efter en halvtimme hade vi rinnande vatten. Nu var det dags för mig att gå sedvanliga premiärpromenaden. Först på vår Avenu de la Republiqa Argentina. Som sträcker sig 500 meter tvärs igenom cenrala delen av stade. Fram till passage de Germania, som är en boulevard där mittengången är en bred promenadväg. Dit går jag för att njut den innerlig stillheten, under djupt grönskande lummig trädparader.

Ikväll hinner vi också med ett bad, vid en långa härliga playa Gandia.

Den spanska kvällens underbara stillhet

Vår tid i Gandia i år var så kort. Men vad gjorde väl det. Nu vill jag berätta om vårt liv i den söta spanska trakten Gandia Valencia Spanien.

38 grader ständigt, solen intensiv. I går kom urladdningen. Vi befann oss inte på stranden; hade en del att kontakta med myndigheter och så. Vi valde lugn hemmatillvaro; i kvarteren , nere på avenyn, då det plötsligt urladdade ett fullständigt skyfall.

Jag befann mig hos en myndighet för en situation då grannen över mig läckte vatten ner i mitt kök. Ska nu bli rättslig affär och jag kräver ersättning på 10 000 euro som han ska ta emot. Ägaren till den våningen är en firma i Barcelona. Justitia och Notarius blir uppvaktade av mig, på spanska.

Då i alla fall kom skyfallet och allt regnande. Jag sprang i bara jeans hela vägen till bostaden. Där min sambo inte befann sig då hon hade tagit sig till Notarius för att möta mig.

Det var igår. Idag lite tveksamt väder men vi beslöt att ta badbussen som är gul, ner till playa Gandia. Igår efter skyfallet promenerade vi ner till playa Gandia, som är en lysten strandstad med restauranger, promenader, caféer och marknadsplatser, som vilken Rivierastad som helst; från Monte Carlo, Bordigera eller Nice eller San Remo.

Nå, väl där blev vi inspirerade av boutiquer och handel, förutom caféernas lockande rop. Det blev indiska tyger som köptes. Det blev bekväma blå läderskor till mig. Det blev tingel och tangel och vi passerade baren Baracuda, där det var fullt, så vi satte oss vid baren invid för fick serverat kvällscocktail och smått tilltugg, medan vi såg fullmånen glida sin färd över medelhavnattens skimrande liv.

Dagen idag, som jag vill beskriva, började med badbuss till stranden. Nu är det så att vi får ta en del av stranden, avgränsa med blå band och så gör alla på stranden, för att bibehålla social distans. Det lyckas bra. Så kommer regnet på nytt, skyfallet denna som den här gången blir på stranden. Vi har badkläder på så det kvittar. Men vi pallar oss upp till en lunchrestaurang och får oss Ensalada a la Casa, några öl och vi blir lite sömniga. Efter lunch blir det sol igen så vi drar till stranden på nytt. Där jag sätter mig i en stol och håller koll  på parasollet som nu i stark vind kränger och far.  Snart blir det buss hem till stan.

Kväll nu, lite trötta, men vi tar oss ut vid åtta. Nu börjar restauranger fyllas och gäster får sin middag. Vi strosar runt; stora torg och boulevarder och passager, gör att alla som här är, vandrar  mellan ställena, caféerna, barerna krogarna. Stannar till vi kulturhuset för att köpa biljetter till en kvällskonsert, electrical blues.

Min Sambo reser hem i morgon, så hon blir besviken och vill stanna här. Det finns en särskild atmosfär här; lugnet, det stilla livet, klassisk kultur, men något enklare än Camps Elysée eller Louvren. Vardagen tränger sig på. Familjerna går samlade med äldre och yngre samlade, Vi betraktar det spanska folklivet med fascination ; enkelheten, skratten, glädjen, konfliktlösheten, och skratten igen när pensionärerna på grannbordet skålar i sina sangrior. Vi dricker vår Sangria med värdighet och sådan där kuslig glädje när allt känns så absolut rätt. Detta vill jag uppleva igen och igen. Som pensionär om några år, så vet ja hur det kan komma att bli, här i Gandia för mig.

Kulturen pockar inte utan den bara finns hos oss, hos alla som insupa denna underbara Spanska kväll. Vi går skrattande tillbaka till vår aveny, och kryper upp i våra bon. Och jag skriver dessa rader.

Vandring på Santa Annas heliga berg.

Storhetstiden var på 1200-talet. Då var här ett kloster, numera bara en kyrka. Kristallens vita.

Pilgrimer och herdar har i alla tider vandrat här. Idag 6/8 – 20, bestiger konstnären och författaren Henrik Tibblin, detta berg.

Stig som gick upp till kapellet från flodfåran av Gandiafloden. Efter kyrkan slingrar först en stig, som leder rakt upp mot toppen, som ligger på 1 400 meters höjd. Det är nu en stig av röd sand, som pressats fram av de klippor som är sträcker sig överallt. Rött berg, grått berg och svart berg.

Efter tornet som utgör centrum av berget, vilket är mitt första mål. Har vandrat här för två år sedan.  Något bekant. Solen bränner. Runt den gamla stigen reser sig torra växter, tistlar spetsar och skarpa klippor, lösa stenar.

Upp till toppen här gick det lätt. Inte särskilt högt, Medelhavet breder ut sig mot öster. Mot väster nya bergstoppar som inte går att nå nu.

Vägen ner från berget, gör jag på västrasidan, bort från kapellet. Nu blir det plötsligt totalt stiglöst.

Får treva mig fram. Nu är det kusligt, svårt, lösa stenar, slingande växters torra rötter som brister när du griper efter stöd. Ibland sätter jag mig och trevar min 200 centimeters kropp ner mot bergssidan för att sedan sticka ut foten neråt och pröva stadga för foten. Kan jag stå här?

Håller på så ett tag. När det plötsligt dyker upp en vild spanjor, eller en man som visar god attityd och gör tummen upp och skrattar good luck och går förbi upp mot toppen. Jag är alltså på väg ner nu.

Det tar sin tid. Då ser jag plötsligt en slingrande väg. Långt där nere. Det är den fyrfiliga autostradan mellan Alicante och Valencia, som passerar här. Då blir det att gå den mycket smala stigen i serpentinböjningar ner för stupet tills jag kommer till en öde gård från 1600-talet säkert. Bara resliga murar och fallna byggnader, men stigen är här god. Och den tar mig ner till civiliserade stigar invid la Autostrada.

Nu är jag tillbaka på in aveny. Ser tillbaka på det trivsamma heliga berget som jag nu gått uppför och nerför i olika varianter.

Sista akten

Föreställningen är slut,

oåterkallerligt slut och förbi,

blott damm och spån virvla i manégen.

Så börjar en dikt jag skrev för länge sedan.

Nu är det i alla fall slut för denna gång. Vår vistelse i Gandia. Jag har gjort några korta filmsnuttar så publiken får också se något av Gandia.

Nu, när finalen var planerad; torsdagkväll på TexMex med tung rock och blues, på Playa Gandia och sedan fredagen på rock Abelly, från Argentina; blues and hard soul.

I morse, alltså fredag morgon, kollade jag Norweigan som jag flyger med.

Och planet som lyfter med mig 15:30 på lördagen var inställt.

Kollar nya avgångar. 11:30 gäller nu på lördagen. För säkerhets skull hade jag köpt biljet till buss Alicante, på lördagen för att hinna i god tid till 15:30. 

Ny generalplan verkställs och konstrueras:

Rock Abelly går bort, ingen chans längre. Bussresan går bort, ingen chans, att avresa 09:00 på lördag och gå ombord på norsk flight till 11:30. Lämnar således Gandia klockan 9:55 på fredagen. 13:05 från Valencia och till Alicante.

För det var den nya tiden, lördag 11:30 mot Arlanda som  gällde för mig.

Nå, släpp allt och öppna sinnet; bokar hotell till fredagkväll i Alicante. Köper biljett per tåg Gandia-Valencia-Alicante på fredagen. 

Nu gäller ny plan således. Tar  mitt pick och pack och börjar hemresan.

Landar på Hôtel Cervantes, som ligger på Madico Pasqual Péres 19, i  Alicante. Där jag bodde fösta natten när denna resa började.

Bokar taxi till flygplats, 08:00 i morgon lördag. Frukost 07:30 

Lyfter mot Arlanda lördagen 8/8 kl 11:30.

Därmed slutar denna skildring av vår resa till Gandia, Valencia i fagra Spanien.

Gandía ligger precis på Costa de Valencia, i en vacker del av Medelhavet där fjällandskapet når nästan ner till havet. Det goda klimat som denna Valencia Stad har hela året och kvaliteten på sina stränder lockar dem som söker sol, hav och möjlighet att träna alla typer av sporter. I hamnområdet, finns en djupt rotad sjöfartstradition tillsammans med de flesta moderna faciliteter, bland dem en segelklubb, som kommer att glädja alla anhängare av vindsurfing, segling eller dykning. Och på båda sidor av hamnen finns det nästan fem kilometer kust där magnifika stränder med fin, gyllene sand ge vika för varandra.

En lång och upptagen promenaden markerar gränsen för North Beach, som ligger i ett lättillgängligt område och försedd med alla typer av tjänster, inklusive platser att hyra seglingsutrustning. Hotell, restauranger, diskotek och terrasser ger platsen en stor atmosfär, särskilt på sommarnätter. De som letar efter en mer intim miljö ska gå till den nordligaste delen av kusten, där, omgiven av sanddyner, ligger den lugna nudiststrand av L’Ahuir, med cirka två kilometer lång sandstrand.  Söder om hamnen finns ytterligare två stränder, Venecia och Rafalcaid. Omgiven av en rad små sanddyner, båda kan du njuta av ett uppfriskande dopp i en naturskön miljö.

Det historiska centrum av Gandía: Om Gandía kust erbjuder många charm, har dess historiska centrum inte mindre. De ädla byggnader som uppstår vid varje steg speglar den fantastiska förflutna i denna hertigens stad, en titel som erhållits tack vare Alexander VI, den Borja påven. Från 1500 och 1600-talen och framåt, utvecklade staden en intensiv hovlivet samtidigt som blomstrande ekonomiskt och kulturellt, som skapandet av Gandía universitet visar. Bredvid loppet av floden Serpis står Ducal Palace på resterna av ett stort gammalt hus med arabiskt ursprung. Byggdes mellan 1400 och 1500-talen, har det ett tydlig italienskt inflytande.

Collegiate Church of Santa Maria är en annan av Gandía symboliska byggnader. Dess konstruktion, trogen gotiska regler, genomfördes mellan 1250 och 1520. I den dörren av apostlarna som ursprungligen hade ristningar av Damià Forment, är enastående. Turen fortsätter till klostret Santa Clara, Eremitaget i Santa Ana, stadshuset och sjukhuset San Marcos. I det senare byggnaden är det arkeologiska museet, där områdets viktiga fornfynd förs samman.

Cuisine, festivaler och omgivningen; Gandía’s mest typiska specialitet är ”fideuà”, en rätt gjord på samma sätt som paella, men med nudlar i stället för ris. Du kan också smaka recept som har ris, som huvudingrediens, kokas i en mängd olika sätt: ”a banda” (kokta i fiskbeståndet och serveras med vitlökssås), ”arroz negro” (med bläckfisk bläck) eller den berömda paella . För sin del är fisk beredd i ugnen, stuvad eller stekt. För att avsluta med, det finns inget bättre än den välkända orange, antingen färska eller göras till juice.

Palatsgården i Placa Borja

gandia-palace

Kapellet Palace Borgia

gandia-parada

Passage de Germania, Gandia

gandia-paela-kock

Valencia

Alicante

Stockholm

2020 08 08

Presentation av Foundation de la Cultura Tibblin

Valencia

 Foundation Tibblin à Cultura, är en verksamhet för kulturell utveckling.

Våningen i Gandia köptes i februari 2017, efter myndigt möte med Don notarium, Gandia.

Gandia är beläget vid Medelhavet i den autonoma regionen Valencia.

Året 2017 ägnas åt etablering, utrustning, upprustning, färdigställande av egendomen.

Vi har en kulturell ambition, att skapa en kreativ skapande miljö, ett kulturcentre: utbyte, vistelse, ateljé, galleri.

Uthyrning av våningen, att erbjuda konstskolor en skapande miljö i Spanien.

Etablera sig som skapande resurs. Fonden bygger upp en bas för: stipendier, kurser, konstförsäljning.

Foundation Tibblin à Cultura 2017 TFC

F T C –  Foundation Tibblin à Cultura

Avenida de la Republica Argentina 72,

Gandia, Valencia

Spanien

Don Enrico

Sommar 2018

Resejournalen för Henrik  med familj, år efter år

https://tibblinsblog.wordpress.com/2017/04/16/intryck-fran-gandia-april-2017/

I sommar rör det sig om 5 veckors vistelse. Efter skolavslutningar, reser vi till Gandia, via Alicante resp Valencia. Fortsatt utrustning för våningen, visst reparationsbehov av tak i hallen med spackel och vit färg, grannen över har haft vattenläckage som påverkat halltaket. Ingen stor sak. Vi ska i sommar orientera oss mera om region Valencia. Övernattning sker i Alicante och Valencia stad. Idé att hyra bil. Idé att ta färjan till Ibiza från Gandia, två timmars resa. Övernattning på hotell Ibiza. Uppleva vår spanska tillvaro, friska och glada.

Denna sommar blir den första som vi vistas här i flera veckor. Min idé är att skapa en kollektion med målningar som är inspirerade av de spanska färgerna; medelhavsblått, rött och gult. Ibland grovt tillyxade enkla scener. Alltid eller oftast med inspirerande färgrika skildringar. Stort och smått, detaljer och scener, antydningar och studier.

Låt oss slå ett slag för skapandet.

Liksom min serie romaner med spanskt ursprung eller skepnad, idé och handling, som skrivs denna sommar.


Utsikt från Balkongen mot Avendina de la Republica Argentina


Vardagsrummet i vår våning i Gandia


Konsten och soffan i våningen, Gandia

Vår 2018

Tidig vår, månadsskiftet februari mars, besöker vi Gandia och vår våning. Plan att köpa en bäddsoffa för vardagsrummet. Gardiner sätts också upp.

Höst 2017

Höstlovet passar bra för oss båda, att resa till Gandia. Nu blir det en hel vecka. och vi räknar förstås med lite bad och vila. Men också praktiska ting, som möblering av vardagsrum, inköp av lite konst.

Nu, ett par veckor före vår höstresa är det stora kulturfestivaler i dagarna tre; med föreställningar på Plaza Mayor.

Sommar 2017

Det är dags nu för första sommaren i Gandia. Vi reser strax före midsommar i år. Först landar vi i Alicante. Fin stad vid Medelhavet. Här har vi redan bott flera gånger och fått vårt favorithotell på Avenida Alfonso. Hotel de la City, Mercado. Här stannar vi två nätter och passar på att  uppleva staden by night och stranden som lockar för bad.

Därefter blir det morgonbussen till Gandia. Vi reser från Alicante och norrut; lite motorväg och en hel del landsvägskörning. stopp i Benidorm och i de små badorterna; Diana, Dine, Ex och andra fiskebyar före Gandia..

Sedan är vi framme efter en kort promenad genom staden. Underbart att vara här igen. Senast jag var här var i april -17, då etablering och möblering började. Stranden, Playa Gandia i fullständigt suverän; flera kilometer lång sandstrand, dessutom rejält bred och långgrund. Medelhavet ligger på direkt så smått surfvågor väller in över de badande. Invid stranden ligger rejäla hotell med alla stjärnor som kan önskas, medan normalhotellen ligger i Centre de Gandia.

Vi möblerar efter hand, basmöblemanget finns nu.

Påsk 2017


Hola Gandia Valencia !

 Nu sker inflyttning på riktigt. Våningen möbleras och putsas till bästa glans. Kökets tak behöver målas. Grovköket kaklas.
Putsning sker i hall och i vardagsrum och sängkammare sker fullständig möblering. Vi etablerar oss nu i Gandia, region Valencia.  Strand och och hav besöks. Grannar och närmaste butiker lär vi oss mer om.

Notarien får även sin betalning expedierad av Don Henrico.

* *  * * *

Våningen köptes i februari 2017, efter myndigt möte med Don notarium, Gandia.
Året 2017 ägnas åt etablering, utrustning, upprustning, färdigställande av egendomen i Gandia region Valencia

Vi har en kulturell ambition, att skapa en kreativ skapande miljö, ett kulturcentre: utbyte, vistelse, ateljé, galleri.

Uthyrning av våningen, att erbjuda konstskolor en skapande miljö i Spanien.

Etablera sig som skapande resurs. Fonden bygger upp en bas för: stipendier, kurser, konstförsäljning.

* * * * *

2016/17 är Tibblin Foundation à Cultura, fortfarande i sin linda.

Movie for Gandia

Movie for  Valencia

porto-gandia

Gandia är en medelstor universitetsstad i region Valencia i Spanien invid Golfo de Valencia.

Staden består av två delar; plaja Gandia och staden Gandia I stadsdelen plaja Gandia ligger en vidsträckt plage med palmer.
Längs strandpromenaden ligger hotell och fastigheter med Andelslägenheter, för strandliv. I januari är det nästan folktomt.

Staden Gandia ligger ett par kilometer från havet. Längs en flod intill staden tar det mig tre kvart att gå till stranden.
Floden är ganska bred vid utloppet i havet. Längre upp i bergen finns det sparsamt med vatten. I hamnen finns ett rikt båtliv.

I staden Gandia som är från 1200-talet finns ett rikt kulturliv; teater, universitet, shopping och ett rikt krogliv. Tidigare var staden ett hertigdöme under Hertig Borgas. Två avenyer dominerar; Passage Germania som är en bred boulevard med ett promenadstråk mellan träden i stadens mitt. Medan Avenu Republica Argentina kantas av palmer. Längs avenyn var hundrade meter bildas i korsningarna rikliga parkplanteringar med fontäner och statyer. Kroglivet är rikt. Sommartid är plaja Gandia full av festande turister, typisk medelhavsstad med härliga bad och hålligång natten lång.

Medan själva staden Gandia mer utgör en lugn stad med flera sekels stadsliv bakom sig. Runt staden reser sig berg på omkring tolvhundra meter över havet. Lägre än Alperna och är trädbevuxna men med utskjutande bergstoppar. Vandringsvänliga bergsmassiv för den sugne. Gandía, huvudstad i länet La Safor, ligger i ovanliga landskap mellan bergen i inlandet och Medelhavet . En omfattande remsa av sand nästan fem kilometer långa serier längs kusten i detta område, som erbjuder ett brett utbud av turistinfrastruktur och tjänster, vilket gör det till ett av de mest attraktiva destinationerna på Valencias kust. Som en hertigs stad, har Gandía ett lysande förflutet, som kan uppskattas i sin historiska del, där minnet av  hertig Juan de Borja finns kvar i form av viktiga byggnader som Palazzo Ducale, Collegiate Church och Old University. Sina festivaler, några av dem förklarats vara av turist intresse, och dess typiska Valencia mat är några av de andra attraktionerna som erbjuds av denna stad.

gandia-old-city

gandia-parad

Gandía ligger precis på Costa de Valencia, i en vacker del av Medelhavet där fjällandskapet når nästan ner till havet. Det goda klimat som denna Valencia Stad har hela året och kvaliteten på sina stränder lockar dem som söker sol, hav och möjlighet att träna alla typer av sporter. I hamnområdet, finns en djupt rotad sjöfartstradition tillsammans med de flesta moderna faciliteter, bland dem en segelklubb, som kommer att glädja alla anhängare av vindsurfing, segling eller dykning. Och på båda sidor av hamnen finns det nästan fem kilometer kust där magnifika stränder med fin, gyllene sand ge vika för varandra.

En lång och upptagen promenaden markerar gränsen för North Beach, som ligger i ett lättillgängligt område och försedd med alla typer av tjänster, inklusive platser att hyra seglingsutrustning. Hotell, restauranger, diskotek och terrasser ger platsen en stor atmosfär, särskilt på sommarnätter. De som letar efter en mer intim miljö ska gå till den nordligaste delen av kusten, där, omgiven av sanddyner, ligger den lugna nudiststrand av L’Ahuir, med cirka två kilometer lång sandstrand.  Söder om hamnen finns ytterligare två stränder, Venecia och Rafalcaid. Omgiven av en rad små sanddyner, båda kan du njuta av ett uppfriskande dopp i en naturskön miljö.

Det historiska centrum av Gandía: Om Gandía kust erbjuder många charm, har dess historiska centrum inte mindre. De ädla byggnader som uppstår vid varje steg speglar den fantastiska förflutna i denna hertigens stad, en titel som erhållits tack vare Alexander VI, den Borja påven. Från 1500 och 1600-talen och framåt, utvecklade staden en intensiv hovlivet samtidigt som blomstrande ekonomiskt och kulturellt, som skapandet av Gandía universitet visar. Bredvid loppet av floden Serpis står Ducal Palace på resterna av ett stort gammalt hus med arabiskt ursprung. Byggdes mellan 1400 och 1500-talen, har det ett tydlig italienskt inflytande.

Collegiate Church of Santa Maria är en annan av Gandía symboliska byggnader. Dess konstruktion, trogen gotiska regler, genomfördes mellan 1250 och 1520. I den dörren av apostlarna som ursprungligen hade ristningar av Damià Forment, är enastående. Turen fortsätter till klostret Santa Clara, Eremitaget i Santa Ana, stadshuset och sjukhuset San Marcos. I det senare byggnaden är det arkeologiska museet, där områdets viktiga fornfynd förs samman.

Cuisine, festivaler och omgivningen; Gandía’s mest typiska specialitet är ”fideuà”, en rätt gjord på samma sätt som paella, men med nudlar i stället för ris. Du kan också smaka recept som har ris, som huvudingrediens, kokas i en mängd olika sätt: ”a banda” (kokta i fiskbeståndet och serveras med vitlökssås), ”arroz negro” (med bläckfisk bläck) eller den berömda paella . För sin del är fisk beredd i ugnen, stuvad eller stekt. För att avsluta med, det finns inget bättre än den välkända orange, antingen färska eller göras till juice.

Palatsgården i Placa Borja

gandia-palace

Kapellet Palace Borgia

gandia-parada

gandia-paela-kock

”Horchata” (läsk gjord av tigernötter) och viner från Valencia och Utiel-Requena är drycker som har sin egen ursprungsbeteckning. När det gäller festivaler i Gandía, den mest framstående är Fallas, som hålls 15-19 mars, och påsk, mellan mars och april, båda förklarats vara av turist intresse. Festivalerna av skyddshelgon, för att hedra San Francisco de Borja ske mellan den 29 september och 3 oktober.

Länet av La Safor erbjuder besökarna intressanta utflykter. Gränsar Alicante är Oliva, med rena stränder och pittoreska populära stadsdelar. Inland i provinsen, kan du upptäcka oväntade landskap och monument, som Parpalló grotta, en viktig förhistoriska platsen, och klostret Nuestra Señora de la Valldigna, från slutet av 13-talet

Gandía ligger ca 40 minuter söder om Valencia med bil (50 minuter med tillförlitlig tågtrafik) eller 40 minuter norr om Benidorm och 90 minuter norr om Alicante och är en favorit semestermål för spanska semesterfirare, ofta kommer från centrum av landet till detta område för en kustnära paus. På grund av sin position i mycket norr om Costa Blanca, och vid mycket södra delen av Costa del Azahar, har staden inte bli ett stort turistmål för utländska turister men har behållit sin i huvudsak spanska anda och identitet.
Gandia är också centrum av La Safor regionen och omgiven av de la Safor bergen.

Gandía är en stad av kontraster och därför kan ge nästan varje turist med en anledning att komma till staden och har en mycket trevlig vistelse. Detta gäller inte bara till de hjälpmedel och underhållning som erbjuds, men också till själva karaktären av staden och dess omgivningar.

Om en sofistikerad stad med eleganta affärer och butiker är vad en besökare är ute efter, då Gandía har gott om dessa återfinns både i de traditionella shoppinggatorna i gamla stan och även i moderna köpcentrum i utkanten.

Gandía har också ett antal byggnader i sin ”historiska centrum” (notably Borgia Palace) som tilltalar kultursökande och dem som är intresserade i historien om staden och dess beryktade, berömda familj. Också väl värt ett besök är Gandia arkeologiska museum.

Å andra sidan, om en livlig underhållning och nattklubb sceneis högt på listan över en besökares prioriteringar, den separata men närliggande Playa de Gandía ger ett stort urval av barer, nattklubbar, kasinon och dansställen som tillgodoser alla smaker och åldrar.

Oavsett orsaken till att välja ett semestermål, ett besök i Gandía (Spanien) har mycket att erbjuda alla. Fantastiska stränder, hisnande bergslandskap, historiskt intressanta byggnader och arkitektur, bländande nattliv & amp; fester, senaste biograf utsläpp och sofistikerade shopping är alla som finns antingen i Gandía staden själv, eller inom en mycket minuters bilresa bort.

Det är verkligen inte svårt att förstå varför Gandía kommer så högt upp på listan när spanska semesterfirare själva besluta om sin egen favorit semestermål i Spanien.

Gandía, capital of the county of La Safor, is set in unusual landscape between the mountains inland and the Mediterranean Sea. An extensive strip of sand almost five kilometres long runs along the coast of this area, offering a wide range of tourist infrastructures and services, making it one of the most attractive destinations on the Valencian coast.

A ducal city, Gandía has an illustrious past, as can be appreciated in its historic part, where the mark of Duke Juan de Borja remains in the form of important buildings like the Ducal Palace, the Collegiate Church and the Old University. Its festivals, some of them declared of tourist interest, and its typically Valencian cuisine are some of the other attractions offered by this town.

Gandía is right on the Costa de Valencia, in a beautiful section of the Mediterranean coast where the mountain landscape reaches almost down to the sea. The good climate this Valencian city enjoys all year and the quality of its beaches attract those looking for sun, sea and the chance to practice all kinds of sports. In the harbour area, a deep-rooted seafaring tradition exists alongside the most modern facilities, among them a sailing club, which will delight all devotees of windsurfing, sailing or diving. And, on both sides of the harbour, there are almost five kilometres of coast where magnificent beaches of fine, golden sand give way to one another.

A long and busy promenade marks the limit of the North Beach, situated in an easily accessible area and provided with all kinds of services, including places to hire sailing equipment. Hotels, restaurants, discotheques and terraces give the place a great atmosphere, especially on summer nights. Those looking for a more intimate environment should go to the most northerly part of the coast, where, surrounded by dunes, lies the quiet nudist beach of L’Ahuir, with about two kilometres of sand.

Two the south of the harbour are another two beaches, Venecia and Rafalcaid. Surrounded by a succession of small dunes, both allow you to enjoy a refreshing swim in a beautiful natural setting.

The historic centre of Gandía

But, if Gandía’s coast offers many charms, its historic centre has no fewer. The noble buildings that emerge at every step reflect the splendid past of this ducal city, a title obtained thanks to Alexander VI, the Borja pope. From the 15th and 16th centuries onwards, the city developed an intense court life at the same time as flourishing economically and culturally, as the creation of Gandía university demonstrates. Beside the course of the River Serpis, the Ducal Palace stands on the remains of a large old house of Arab origin. Built between the 14th and 15th centuries, it has a clear Italianate influence.

The collegiate church of Santa María is another of Gandía’s symbolic buildings. Its construction, faithful to Gothic rules, was carried out between 1250 and 1520. In it, the Door of the Apostles which originally had carvings by Damià Forment, is outstanding. The tour continues to the convent of Santa Clara, the hermitage of Santa Ana, the city hall and the hospital of San Marcos. In the latter building is the Archaeological Museum, where the area’s important prehistoric finds are brought together.

Cuisine, festivals and surroundings Gandía’s most typical speciality is ”fideuà”, a dish made in the same way as paella, but with noodles instead of rice. You can also taste recipes that have rice, as the main ingredient, cooked in a variety of ways: ”a banda” (cooked in fish stock and served with garlic sauce), ”arroz negro” (with squid ink) or the famous paella. For its part, fish is prepared in the oven, stewed or fried. To finish with, there is nothing better than the emblematic orange, either fresh or made into juice.

”Horchata” (soft drink made of tiger nuts) and wines from Valencia and Utiel-Requena are drinks that have their own denomination of origin. As for festivals in Gandía, the most outstanding are the Fallas, which are held from 15 to 19 March, and Easter, between March and April, both declared of Tourist Interest. The festivals of the patron saint, in honour of San Francisco de Borja, take place between 29 September and 3 October.

The county of La Safor offers visitors interesting excursions. Bordering Alicante is Oliva, with clean beaches and picturesque popular districts. Inland in the province, you can discover unexpected landscapes and monuments, like Parpalló cave, an important prehistoric site, and the Monastery of Nuestra Señora de la Valldigna, from the end of the 13th century

Gandía lies approximately 40 minutes south of Valencia by car (50 Minutes by reliable Train Service) or 40 minutes north of Benidorm and 90 minutes north of Alicante and is a favourite holiday destination for Spanish holidaymakers, often coming from the centre of the country to this area for a coastal break. Because of its position at the very north of the Costa Blanca, and at the very south of the Costa del Azahar, the town has not become a major tourist destination for foreign tourists but has kept its essentially Spanish spirit and identity.
Gandia is also the center of the La Safor region and surrounded by the la Safor mountains.

Gandía is a town of contrasts and therefore is able to provide almost every tourist with a reason to come to the town and have a thoroughly enjoyable stay. This applies not only to the facilities and entertainments that are on offer, but also to the very nature of the town and its surroundings.

If a sophisticated town with stylish shops and boutiques is what a visitor is looking for, then Gandía has plenty of these, to be found both in the traditional shopping streets of the old town and also in modern shopping centres on the outskirts.

Gandía also has a number of buildings in its “Historic Centre” (most notably the Borgia Palace) that will appeal to the culture seeker and those interested in the history of the town and its notorious, famous family. Also well worth a visit is the Gandia Archeological Museum.
On the other hand, if a lively entertainment and nightclub sceneis high on the list of a visitor’s priorities, the separate but nearby Playa de Gandía provides a huge selection of bars, nightclubs, casinos and dance venues that cater for all tastes and ages.

Whatever the reason for selecting a holiday destination, a visit to Gandía(Spain) has plenty to offer everyone. Fabulous beaches, breathtaking mountain scenery, historically interesting buildings and architecture, dazzling nightlife & fiestas, latest cinema releases and sophisticated shopping are all to be found either in Gandía town itself, or within a very minutes’ drive away.

It really is not hard to understand why Gandía comes so high up the list when Spanish holidaymakers themselves are deciding upon their own favourite holiday destination in Spain.

gandia-paela

Specialitet Paella de Valencia

porto-gandia

gandia-paela

Specialitet Paella de Valencia

porto-gandia

Stockholm

Tidig morgon den 25/7 lyfter jag från Arlanda. Min sambo befinner sig i Sofia. Planering är att jag landar i Alicante och bor där första natten. Enligt ursprunglig planering skulle jag ta ett plan som anlände 18:30. Därför bokade jag hotell en natt. Nu är flyget inställt och hänvisas till 06:50. Nu när jag kommer så här tidigt kunde jag lika lätt ta tåget från Alicante till Valencia, byta tåg och anlända Gandia på tidig kväll. Men nu blev det så här. Får slå ihjäl en hel dag i Alicante, för denna övernattning. Dessutom kommer min Sambo till Valencia 27/7. Betyder att jag skulle åkt från Gandia till Valencia för att möta henne på kvällen. Hon anländer 21:10. Vilket betyder övernattning i Valencia. Krävs lite finslipning före resan. Så här blir det: en natt i Alicante och 26/7 upp till Valencia med tåg. Och bokat hotell i Valencia, själv en natt och tillsammans med min  Sambo en natt för att 28/7 bege oss till Gandia där vi bor. Bra enligt plan.

Nu gäller det att vi svenskar blir korrekt behandlade i Spanien, där det råder beredskap om Corona. Viruset som svenska myndigheter sett på annorlunda än resten av världen. Vi får t ex inte komma in i Danmark. Bara en sådan sak. Blir vi stoppade här i Spanien? Region Catalonia norr om region Valencia hade nyligen ett nytt utbrott av Corona. Nå, bära munskydd gäller. Och hotellet vi bor på i Valencia garanterar skydd och hälsoberedskap, enligt anslaget. Tack för det. Har fått lov att byta hotell två gånger för denna resa. Första hotellet, som booking.com erbjöd, som jag betalde, var stängt p g a smitta. Nytt hotell, som blev ett enklare Hôtel Cervantes i gamla stan av Alicante. Bott här förut, enkelt men OK. Och hotellet i Valencia för de två nätterna efter, samma sak. Och hotellet ringde upp mig, sa att det var stänkt p g a Corona, och erbjöd på rak arm, ett annat hotell som låg precis vid stora Grand Plaza mitt i staden. Så vad gör man inte, om man kan byta upp sig. Flyttade i Valencia från Calle San Francisco till Calle Barcelonia. Inte illa för en svenne, allt skött av en trevlig hotelldirektör på spanska.

Alicante

Vid landningen hade alla fyllt i hälsodeklarationen som intygade att du inte hade corona eller symtom av viruset. Över trettio grader varmt. Alicante är härligt pulserande stad,

Strandnära och cityplagen utgör centrum. Hamnen likaså med lustjakter och storslagna segelbåtar. Gammal stad, med fort och borgar från riddartiden. Mycket turistiskt, skönt att bara stanna en natt. Hotellet har jag bott på tidigare, inget speciellt helt okej. Bra läge i stadens nöjesdistrikt. Som utgörs av massor av gator och gränder som varje kväll till sent fylls av festande, med restauranger, barer, klubbar och party.

Köper tågbiljett till Valencia dit jag reser i morgon. En timmes tågresa. Där bor vi två nätter, först en natt ensam och sedan ska jag möta min sambo och vi bor en natt tillsammans. För att sedan bege oss till Gandia, och Avenida de la Republiqa Argentina, där vår våning är belägen.

Alicante har varit en mäktig stad, regionhuvudstad och säkert hertigs stad. På 1400-talet eller där omkring. Ruinerna efter makten står kvar i form av ståtliga palats som nu mest är i ruiner. Borgen utgör största turistattraktionen. Liksom den stadsnära vidsträckta playan.

Kvällen blev trevlig men ensam. Kontakt etablerade via nya mobilkort. Mina svenska kort fungerar inte här. Citykärnan som jag sett som ett stort festande rätt igenom, är nu mera lugn. Munskydd gäller. Turisterna är färre och du slipper köa för varje sak du vill göra. Skönt. Jag gillar inte tapas, men ikväll blev det i alla fall några tapas på ett ställe som ligger vid foten av riddarborgens klippa, i den äldre delen av Alicante.

2020-07-26

Idag åker jag med fint tåg till Valencia. Tar bara en timme. Jag är också bekant med regionens huvudstad som är just Valencia. Också stad vid Medelhavet. Jämfört med Alicante är Valencia stor. Hotellet är nytt för mig men till Grand Plaza hittar jag lätt från stationen i Valencia. Men jag åker dit i eftermiddag så några timmars promenad i Alicante blir det nu.

Anländer lagom till middagstid. Bekväm tåg det här som går mellan Alicanta och Valencia. Bara en dryg timme. Väl i Valencia handlade det om att hitta hotellet snabbt. Hade ju bytt hit och dit så det var inte helt klart ännu. Promenerade  från den pampiga stationen Valencia Nord, där tåget stannande och släppte av mig. Rakt fram enligt Googel map.

Här kommer jag först in på stadens huvudsäte för regions ledning och parlament. Snitslar mig fram och till slut finner jag Calle Bonapartiana numero 1.

Här ligger hotellet; ett litet diskret tvåstjärnigt utan några fanfarer alls. Presenteras och hälsas välkommen, han, hotelldirektören vet att min fru kommer senare, för det har jag meddelat bookia.com.

Rummet, låg en trappa upp och det visar sig att det är super bekvämt; med fullständigt och stort salle de bain, med utrymme, dusch och flöde. Så läckert, det första jag gör är att ta en kall dusch, frustande och helt nöjd.

Rummet i övrigt, så bekvämt för två medelålders som behöver utrymme. Två kompletta sängspann på 120 cm var. Inte illa.

Detta kommer min sambo/fru att gilla. Hon var också den som först ringde, för att veta att allt går bra.

Allt går bra, svarade jag med övertygelse.

Kvällen sedan blev en klassisk middagsbjudning för det bättre slaget. Ensam, först en riklig Sangria. Sedan menyn? Fanns det något att äta på detta simpla ställe. Servitören vred sig något och lockade med smått och gott. Något gott blev det inte ändå. Inget att ha fastslog jag snart. Bara förrätter och efterrätter. Inget för mig. Men baren bredvid lovade pizzor. Jag var hungrig.. Bestämt. Men någon Capricioni blev det inte. Utan en god pasta; ravioli om du frågar mig. Men den var god och jag gör föreställning av fin middagen. Lockar några välsvarvade  och goda spanjorer, att ta bord intill mitt. Lyckas något med det. Fortsätter med riklig dessert: Tiramiso, läcker som få. Och capessino i fin kopp. Till final en Campari.. Allt gott och förträffligt. Tror jag bjuder sambon på en liknande föreställning, i morgon kväll.

Föreställningen blir sedan en kort promenad och så hotellet. Lite trött, vad mig anbelangar.

Valencia

Vi börjar dagen med en promenad ner till parken med de alla kulturhusen som här är placerade i en park Klockan är åtta och en strålande sol tar emot mig.

Vi bor på ett litet hotell strax intill Palace grande. Här finns parlamentsbyggnader av klassisk stil.

Promenaden klockan åtta denna morgon tar oss ner till floden, eller flodbanken för floden är igentorkad. Här finns istället en stor mustig park som sträcker sig längs hela floddalen. Här finns också många spännande kulturbyggnader placerade runt om i parken. För musik, konst och samkväm, museer och strålande samlingar. Här går jag lite vilse så för att komma hem till hotellet som ligger i andra sidan av staden, måste jag fråga mig fram.

Gps går fett bort. Inte nu när jag är ledig, då älskar jag att vandra och upptäcka nya kvarter. Så äntligen skymtar jag den gamla tjurfäktningsarena som ligger precis invid Station Valencia Nord, där tågen stannar. Här går jag till metron för att förbereda kvällens rendez-vous med sambo och allt som landar omkring nio ikväll och till flyplatsen går det metro. Nu är det bara några steg till vårt hotell som ligger på näpna calle de Barcelonina, som är en gata som ansluter till dessa kvarter.

Målning från ett fiskeläge i Valenciakusten

Konstnär Henrik Tibblin

Gandia

Idag på förmiddagen beger vi oss söderut med tåg till Gandia, där vi ska bo i två veckor.. Lösning av örsta dagen i Gandia handlar alltid om att komma iordning. Alltid fix med att öppna bostaden igen efter ett halvårs stillhet. Sopa tvätta golv hänga ut för vädring. Något problem med vatten. Något jag också haft tisigare. Då läckte det grannens badrum över oss. Det är nu avhjälpt. Men vattnet var nu avstängt. Vilket innebar att jag fick söka upp huset president som sköter allt det praktiska. Senora President de a Casa,svarade att hon skulle ordna saken. Och efter en halvtimme hade vi rinnande vatten. Nu var det dags för mig att gå sedvanliga premiärpromenaden. Först på vår Avenu de la Republiqa Argentina. Som sträcker sig 500 meter tvärs igenom cenrala delen av stade. Fram till passage de Germania, som är en boulevard där mittengången är en bred promenadväg. Dit går jag för att njut den innerlig stillheten, under djupt grönskande lummig trädparader.

Ikväll hinner vi också med ett bad, vid en långa härliga playa Gandia.

Den spanska kvällens underbara stillhet

Vår tid i Gandia i år var så kort. Men vad gjorde väl det. Nu vill jag berätta om vårt liv i den söta spanska trakten Gandia Valencia Spanien.

38 grader ständigt, solen intensiv. I går kom urladdningen. Vi befann oss inte på stranden; hade en del att kontakta med myndigheter och så. Vi valde lugn hemmatillvaro; i kvarteren , nere på avenyn, då det plötsligt urladdade ett fullständigt skyfall.

Jag befann mig hos en myndighet för en situation då grannen över mig läckte vatten ner i mitt kök. Ska nu bli rättslig affär och jag kräver ersättning på 10 000 euro som han ska ta emot. Ägaren till den våningen är en firma i Barcelona. Justitia och Notarius blir uppvaktade av mig, på spanska.

Då i alla fall kom skyfallet och allt regnande. Jag sprang i bara jeans hela vägen till bostaden. Där min sambo inte befann sig då hon hade tagit sig till Notarius för att möta mig.

Det var igår. Idag lite tveksamt väder men vi beslöt att ta badbussen som är gul, ner till playa Gandia. Igår efter skyfallet promenerade vi ner till playa Gandia, som är en lysten strandstad med restauranger, promenader, caféer och marknadsplatser, som vilken Rivierastad som helst; från Monte Carlo, Bordigera eller Nice eller San Remo.

Nå, väl där blev vi inspirerade av boutiquer och handel, förutom caféernas lockande rop. Det blev indiska tyger som köptes. Det blev bekväma blå läderskor till mig. Det blev tingel och tangel och vi passerade baren Baracuda, där det var fullt, så vi satte oss vid baren invid för fick serverat kvällscocktail och smått tilltugg, medan vi såg fullmånen glida sin färd över medelhavnattens skimrande liv.

Dagen idag, som jag vill beskriva, började med badbuss till stranden. Nu är det så att vi får ta en del av stranden, avgränsa med blå band och så gör alla på stranden, för att bibehålla social distans. Det lyckas bra. Så kommer regnet på nytt, skyfallet denna som den här gången blir på stranden. Vi har badkläder på så det kvittar. Men vi pallar oss upp till en lunchrestaurang och får oss Ensalada a la Casa, några öl och vi blir lite sömniga. Efter lunch blir det sol igen så vi drar till stranden på nytt. Där jag sätter mig i en stol och håller koll  på parasollet som nu i stark vind kränger och far.  Snart blir det buss hem till stan.

Kväll nu, lite trötta, men vi tar oss ut vid åtta. Nu börjar restauranger fyllas och gäster får sin middag. Vi strosar runt; stora torg och boulevarder och passager, gör att alla som här är, vandrar  mellan ställena, caféerna, barerna krogarna. Stannar till vi kulturhuset för att köpa biljetter till en kvällskonsert, electrical blues.

Min Sambo reser hem i morgon, så hon blir besviken och vill stanna här. Det finns en särskild atmosfär här; lugnet, det stilla livet, klassisk kultur, men något enklare än Camps Elysée eller Louvren. Vardagen tränger sig på. Familjerna går samlade med äldre och yngre samlade, Vi betraktar det spanska folklivet med fascination ; enkelheten, skratten, glädjen, konfliktlösheten, och skratten igen när pensionärerna på grannbordet skålar i sina sangrior. Vi dricker vår Sangria med värdighet och sådan där kuslig glädje när allt känns så absolut rätt. Detta vill jag uppleva igen och igen. Som pensionär om några år, så vet ja hur det kan komma att bli, här i Gandia för mig.

Kulturen pockar inte utan den bara finns hos oss, hos alla som insupa denna underbara Spanska kväll. Vi går skrattande tillbaka till vår aveny, och kryper upp i våra bon. Och jag skriver dessa rader.

Vandring på Santa Annas heliga berg.

Storhetstiden var på 1200-talet. Då var här ett kloster, numera bara en kyrka. Kristallens vita.

Pilgrimer och herdar har i alla tider vandrat här. Idag 6/8 – 20, bestiger konstnären och författaren Henrik Tibblin, detta berg.

Stig som gick upp till kapellet från flodfåran av Gandiafloden. Efter kyrkan slingrar först en stig, som leder rakt upp mot toppen, som ligger på 1 400 meters höjd. Det är nu en stig av röd sand, som pressats fram av de klippor som är sträcker sig överallt. Rött berg, grått berg och svart berg.

Efter tornet som utgör centrum av berget, vilket är mitt första mål. Har vandrat här för två år sedan.  Något bekant. Solen bränner. Runt den gamla stigen reser sig torra växter, tistlar spetsar och skarpa klippor, lösa stenar.

Upp till toppen här gick det lätt. Inte särskilt högt, Medelhavet breder ut sig mot öster. Mot väster nya bergstoppar som inte går att nå nu.

Vägen ner från berget, gör jag på västrasidan, bort från kapellet. Nu blir det plötsligt totalt stiglöst.

Får treva mig fram. Nu är det kusligt, svårt, lösa stenar, slingande växters torra rötter som brister när du griper efter stöd. Ibland sätter jag mig och trevar min 200 centimeters kropp ner mot bergssidan för att sedan sticka ut foten neråt och pröva stadga för foten. Kan jag stå här?

Håller på så ett tag. När det plötsligt dyker upp en vild spanjor, eller en man som visar god attityd och gör tummen upp och skrattar good luck och går förbi upp mot toppen. Jag är alltså på väg ner nu.

Det tar sin tid. Då ser jag plötsligt en slingrande väg. Långt där nere. Det är den fyrfiliga autostradan mellan Alicante och Valencia, som passerar här. Då blir det att gå den mycket smala stigen i serpentinböjningar ner för stupet tills jag kommer till en öde gård från 1600-talet säkert. Bara resliga murar och fallna byggnader, men stigen är här god. Och den tar mig ner till civiliserade stigar invid la Autostrada.

Nu är jag tillbaka på in aveny. Ser tillbaka på det trivsamma heliga berget som jag nu gått uppför och nerför i olika varianter.

Sista akten

Föreställningen är slut,

oåterkallerligt slut och förbi,

blott damm och spån virvla i manégen.

Så börjar en dikt jag skrev för länge sedan.

Nu är det i alla fall slut för denna gång. Vår vistelse i Gandia. Jag har gjort några korta filmsnuttar så publiken får också se något av Gandia.

Nu, när finalen var planerad; torsdagkväll på TexMex med tung rock och blues, på Playa Gandia och sedan fredagen på rock Abelly, från Argentina; blues and hard soul.

I morse, alltså fredag morgon, kollade jag Norweigan som jag flyger med.

Och planet som lyfter med mig 15:30 på lördagen var inställt.

Kollar nya avgångar. 11:30 gäller nu på lördagen. För säkerhets skull hade jag köpt biljet till buss Alicante, på lördagen för att hinna i god tid till 15:30. 

Ny generalplan verkställs och konstrueras:

Rock Abelly går bort, ingen chans längre. Bussresan går bort, ingen chans, att avresa 09:00 på lördag och gå ombord på norsk flight till 11:30. Lämnar således Gandia klockan 9:55 på fredagen. 13:05 från Valencia och till Alicante.

För det var den nya tiden, lördag 11:30 mot Arlanda som  gällde för mig.

Nå, släpp allt och öppna sinnet; bokar hotell till fredagkväll i Alicante. Köper biljett per tåg Gandia-Valencia-Alicante på fredagen. 

Nu gäller ny plan således. Tar  mitt pick och pack och börjar hemresan.

Landar på Hôtel Cervantes, som ligger på Madico Pasqual Péres 19, i  Alicante. Där jag bodde fösta natten när denna resa började.

Bokar taxi till flygplats, 08:00 i morgon lördag. Frukost 07:30 

Lyfter mot Arlanda lördagen 8/8 kl 11:30.

Därmed slutar denna skildring av vår resa till Gandia, Valencia i fagra Spanien.

Gandía ligger precis på Costa de Valencia, i en vacker del av Medelhavet där fjällandskapet når nästan ner till havet. Det goda klimat som denna Valencia Stad har hela året och kvaliteten på sina stränder lockar dem som söker sol, hav och möjlighet att träna alla typer av sporter. I hamnområdet, finns en djupt rotad sjöfartstradition tillsammans med de flesta moderna faciliteter, bland dem en segelklubb, som kommer att glädja alla anhängare av vindsurfing, segling eller dykning. Och på båda sidor av hamnen finns det nästan fem kilometer kust där magnifika stränder med fin, gyllene sand ge vika för varandra.

En lång och upptagen promenaden markerar gränsen för North Beach, som ligger i ett lättillgängligt område och försedd med alla typer av tjänster, inklusive platser att hyra seglingsutrustning. Hotell, restauranger, diskotek och terrasser ger platsen en stor atmosfär, särskilt på sommarnätter. De som letar efter en mer intim miljö ska gå till den nordligaste delen av kusten, där, omgiven av sanddyner, ligger den lugna nudiststrand av L’Ahuir, med cirka två kilometer lång sandstrand.  Söder om hamnen finns ytterligare två stränder, Venecia och Rafalcaid. Omgiven av en rad små sanddyner, båda kan du njuta av ett uppfriskande dopp i en naturskön miljö.

Det historiska centrum av Gandía: Om Gandía kust erbjuder många charm, har dess historiska centrum inte mindre. De ädla byggnader som uppstår vid varje steg speglar den fantastiska förflutna i denna hertigens stad, en titel som erhållits tack vare Alexander VI, den Borja påven. Från 1500 och 1600-talen och framåt, utvecklade staden en intensiv hovlivet samtidigt som blomstrande ekonomiskt och kulturellt, som skapandet av Gandía universitet visar. Bredvid loppet av floden Serpis står Ducal Palace på resterna av ett stort gammalt hus med arabiskt ursprung. Byggdes mellan 1400 och 1500-talen, har det ett tydlig italienskt inflytande.

Collegiate Church of Santa Maria är en annan av Gandía symboliska byggnader. Dess konstruktion, trogen gotiska regler, genomfördes mellan 1250 och 1520. I den dörren av apostlarna som ursprungligen hade ristningar av Damià Forment, är enastående. Turen fortsätter till klostret Santa Clara, Eremitaget i Santa Ana, stadshuset och sjukhuset San Marcos. I det senare byggnaden är det arkeologiska museet, där områdets viktiga fornfynd förs samman.

Cuisine, festivaler och omgivningen; Gandía’s mest typiska specialitet är ”fideuà”, en rätt gjord på samma sätt som paella, men med nudlar i stället för ris. Du kan också smaka recept som har ris, som huvudingrediens, kokas i en mängd olika sätt: ”a banda” (kokta i fiskbeståndet och serveras med vitlökssås), ”arroz negro” (med bläckfisk bläck) eller den berömda paella . För sin del är fisk beredd i ugnen, stuvad eller stekt. För att avsluta med, det finns inget bättre än den välkända orange, antingen färska eller göras till juice.

Palatsgården i Placa Borja

gandia-palace

Kapellet Palace Borgia

gandia-parada

Passage de Germania, Gandia

gandia-paela-kock

Valencia

Alicante

Stockholm

2020 08 08

Presentation av Foundation de la Cultura Tibblin

Valencia

 Foundation Tibblin à Cultura, är en verksamhet för kulturell utveckling.

Våningen i Gandia köptes i februari 2017, efter myndigt möte med Don notarium, Gandia.

Gandia är beläget vid Medelhavet i den autonoma regionen Valencia.

Året 2017 ägnas åt etablering, utrustning, upprustning, färdigställande av egendomen.

Vi har en kulturell ambition, att skapa en kreativ skapande miljö, ett kulturcentre: utbyte, vistelse, ateljé, galleri.

Uthyrning av våningen, att erbjuda konstskolor en skapande miljö i Spanien.

Etablera sig som skapande resurs. Fonden bygger upp en bas för: stipendier, kurser, konstförsäljning.

Foundation Tibblin à Cultura 2017 TFC

F T C –  Foundation Tibblin à Cultura

Avenida de la Republica Argentina 72,

Gandia, Valencia

Spanien

Don Enrico

Sommar 2018

Resejournalen för Henrik  med familj, år efter år

https://tibblinsblog.wordpress.com/2017/04/16/intryck-fran-gandia-april-2017/

I sommar rör det sig om 5 veckors vistelse. Efter skolavslutningar, reser vi till Gandia, via Alicante resp Valencia. Fortsatt utrustning för våningen, visst reparationsbehov av tak i hallen med spackel och vit färg, grannen över har haft vattenläckage som påverkat halltaket. Ingen stor sak. Vi ska i sommar orientera oss mera om region Valencia. Övernattning sker i Alicante och Valencia stad. Idé att hyra bil. Idé att ta färjan till Ibiza från Gandia, två timmars resa. Övernattning på hotell Ibiza. Uppleva vår spanska tillvaro, friska och glada.

Denna sommar blir den första som vi vistas här i flera veckor. Min idé är att skapa en kollektion med målningar som är inspirerade av de spanska färgerna; medelhavsblått, rött och gult. Ibland grovt tillyxade enkla scener. Alltid eller oftast med inspirerande färgrika skildringar. Stort och smått, detaljer och scener, antydningar och studier.

Låt oss slå ett slag för skapandet.

Liksom min serie romaner med spanskt ursprung eller skepnad, idé och handling, som skrivs denna sommar.


Utsikt från Balkongen mot Avendina de la Republica Argentina


Vardagsrummet i vår våning i Gandia


Konsten och soffan i våningen, Gandia

Vår 2018

Tidig vår, månadsskiftet februari mars, besöker vi Gandia och vår våning. Plan att köpa en bäddsoffa för vardagsrummet. Gardiner sätts också upp.

Höst 2017

Höstlovet passar bra för oss båda, att resa till Gandia. Nu blir det en hel vecka. och vi räknar förstås med lite bad och vila. Men också praktiska ting, som möblering av vardagsrum, inköp av lite konst.

Nu, ett par veckor före vår höstresa är det stora kulturfestivaler i dagarna tre; med föreställningar på Plaza Mayor.

Sommar 2017

Det är dags nu för första sommaren i Gandia. Vi reser strax före midsommar i år. Först landar vi i Alicante. Fin stad vid Medelhavet. Här har vi redan bott flera gånger och fått vårt favorithotell på Avenida Alfonso. Hotel de la City, Mercado. Här stannar vi två nätter och passar på att  uppleva staden by night och stranden som lockar för bad.

Därefter blir det morgonbussen till Gandia. Vi reser från Alicante och norrut; lite motorväg och en hel del landsvägskörning. stopp i Benidorm och i de små badorterna; Diana, Dine, Ex och andra fiskebyar före Gandia..

Sedan är vi framme efter en kort promenad genom staden. Underbart att vara här igen. Senast jag var här var i april -17, då etablering och möblering började. Stranden, Playa Gandia i fullständigt suverän; flera kilometer lång sandstrand, dessutom rejält bred och långgrund. Medelhavet ligger på direkt så smått surfvågor väller in över de badande. Invid stranden ligger rejäla hotell med alla stjärnor som kan önskas, medan normalhotellen ligger i Centre de Gandia.

Vi möblerar efter hand, basmöblemanget finns nu.

Påsk 2017


Hola Gandia Valencia !

 Nu sker inflyttning på riktigt. Våningen möbleras och putsas till bästa glans. Kökets tak behöver målas. Grovköket kaklas.
Putsning sker i hall och i vardagsrum och sängkammare sker fullständig möblering. Vi etablerar oss nu i Gandia, region Valencia.  Strand och och hav besöks. Grannar och närmaste butiker lär vi oss mer om.

Notarien får även sin betalning expedierad av Don Henrico.

* *  * * *

Våningen köptes i februari 2017, efter myndigt möte med Don notarium, Gandia.
Året 2017 ägnas åt etablering, utrustning, upprustning, färdigställande av egendomen i Gandia region Valencia

Vi har en kulturell ambition, att skapa en kreativ skapande miljö, ett kulturcentre: utbyte, vistelse, ateljé, galleri.

Uthyrning av våningen, att erbjuda konstskolor en skapande miljö i Spanien.

Etablera sig som skapande resurs. Fonden bygger upp en bas för: stipendier, kurser, konstförsäljning.

* * * * *

2016/17 är Tibblin Foundation à Cultura, fortfarande i sin linda.

Movie for Gandia

Movie for  Valencia

porto-gandia

Gandia är en medelstor universitetsstad i region Valencia i Spanien invid Golfo de Valencia.

Staden består av två delar; plaja Gandia och staden Gandia I stadsdelen plaja Gandia ligger en vidsträckt plage med palmer.
Längs strandpromenaden ligger hotell och fastigheter med Andelslägenheter, för strandliv. I januari är det nästan folktomt.

Staden Gandia ligger ett par kilometer från havet. Längs en flod intill staden tar det mig tre kvart att gå till stranden.
Floden är ganska bred vid utloppet i havet. Längre upp i bergen finns det sparsamt med vatten. I hamnen finns ett rikt båtliv.

I staden Gandia som är från 1200-talet finns ett rikt kulturliv; teater, universitet, shopping och ett rikt krogliv. Tidigare var staden ett hertigdöme under Hertig Borgas. Två avenyer dominerar; Passage Germania som är en bred boulevard med ett promenadstråk mellan träden i stadens mitt. Medan Avenu Republica Argentina kantas av palmer. Längs avenyn var hundrade meter bildas i korsningarna rikliga parkplanteringar med fontäner och statyer. Kroglivet är rikt. Sommartid är plaja Gandia full av festande turister, typisk medelhavsstad med härliga bad och hålligång natten lång.

Medan själva staden Gandia mer utgör en lugn stad med flera sekels stadsliv bakom sig. Runt staden reser sig berg på omkring tolvhundra meter över havet. Lägre än Alperna och är trädbevuxna men med utskjutande bergstoppar. Vandringsvänliga bergsmassiv för den sugne. Gandía, huvudstad i länet La Safor, ligger i ovanliga landskap mellan bergen i inlandet och Medelhavet . En omfattande remsa av sand nästan fem kilometer långa serier längs kusten i detta område, som erbjuder ett brett utbud av turistinfrastruktur och tjänster, vilket gör det till ett av de mest attraktiva destinationerna på Valencias kust. Som en hertigs stad, har Gandía ett lysande förflutet, som kan uppskattas i sin historiska del, där minnet av  hertig Juan de Borja finns kvar i form av viktiga byggnader som Palazzo Ducale, Collegiate Church och Old University. Sina festivaler, några av dem förklarats vara av turist intresse, och dess typiska Valencia mat är några av de andra attraktionerna som erbjuds av denna stad.

gandia-old-city

gandia-parad

Gandía ligger precis på Costa de Valencia, i en vacker del av Medelhavet där fjällandskapet når nästan ner till havet. Det goda klimat som denna Valencia Stad har hela året och kvaliteten på sina stränder lockar dem som söker sol, hav och möjlighet att träna alla typer av sporter. I hamnområdet, finns en djupt rotad sjöfartstradition tillsammans med de flesta moderna faciliteter, bland dem en segelklubb, som kommer att glädja alla anhängare av vindsurfing, segling eller dykning. Och på båda sidor av hamnen finns det nästan fem kilometer kust där magnifika stränder med fin, gyllene sand ge vika för varandra.

En lång och upptagen promenaden markerar gränsen för North Beach, som ligger i ett lättillgängligt område och försedd med alla typer av tjänster, inklusive platser att hyra seglingsutrustning. Hotell, restauranger, diskotek och terrasser ger platsen en stor atmosfär, särskilt på sommarnätter. De som letar efter en mer intim miljö ska gå till den nordligaste delen av kusten, där, omgiven av sanddyner, ligger den lugna nudiststrand av L’Ahuir, med cirka två kilometer lång sandstrand.  Söder om hamnen finns ytterligare två stränder, Venecia och Rafalcaid. Omgiven av en rad små sanddyner, båda kan du njuta av ett uppfriskande dopp i en naturskön miljö.

Det historiska centrum av Gandía: Om Gandía kust erbjuder många charm, har dess historiska centrum inte mindre. De ädla byggnader som uppstår vid varje steg speglar den fantastiska förflutna i denna hertigens stad, en titel som erhållits tack vare Alexander VI, den Borja påven. Från 1500 och 1600-talen och framåt, utvecklade staden en intensiv hovlivet samtidigt som blomstrande ekonomiskt och kulturellt, som skapandet av Gandía universitet visar. Bredvid loppet av floden Serpis står Ducal Palace på resterna av ett stort gammalt hus med arabiskt ursprung. Byggdes mellan 1400 och 1500-talen, har det ett tydlig italienskt inflytande.

Collegiate Church of Santa Maria är en annan av Gandía symboliska byggnader. Dess konstruktion, trogen gotiska regler, genomfördes mellan 1250 och 1520. I den dörren av apostlarna som ursprungligen hade ristningar av Damià Forment, är enastående. Turen fortsätter till klostret Santa Clara, Eremitaget i Santa Ana, stadshuset och sjukhuset San Marcos. I det senare byggnaden är det arkeologiska museet, där områdets viktiga fornfynd förs samman.

Cuisine, festivaler och omgivningen; Gandía’s mest typiska specialitet är ”fideuà”, en rätt gjord på samma sätt som paella, men med nudlar i stället för ris. Du kan också smaka recept som har ris, som huvudingrediens, kokas i en mängd olika sätt: ”a banda” (kokta i fiskbeståndet och serveras med vitlökssås), ”arroz negro” (med bläckfisk bläck) eller den berömda paella . För sin del är fisk beredd i ugnen, stuvad eller stekt. För att avsluta med, det finns inget bättre än den välkända orange, antingen färska eller göras till juice.

Palatsgården i Placa Borja

gandia-palace

Kapellet Palace Borgia

gandia-parada

gandia-paela-kock

”Horchata” (läsk gjord av tigernötter) och viner från Valencia och Utiel-Requena är drycker som har sin egen ursprungsbeteckning. När det gäller festivaler i Gandía, den mest framstående är Fallas, som hålls 15-19 mars, och påsk, mellan mars och april, båda förklarats vara av turist intresse. Festivalerna av skyddshelgon, för att hedra San Francisco de Borja ske mellan den 29 september och 3 oktober.

Länet av La Safor erbjuder besökarna intressanta utflykter. Gränsar Alicante är Oliva, med rena stränder och pittoreska populära stadsdelar. Inland i provinsen, kan du upptäcka oväntade landskap och monument, som Parpalló grotta, en viktig förhistoriska platsen, och klostret Nuestra Señora de la Valldigna, från slutet av 13-talet

Gandía ligger ca 40 minuter söder om Valencia med bil (50 minuter med tillförlitlig tågtrafik) eller 40 minuter norr om Benidorm och 90 minuter norr om Alicante och är en favorit semestermål för spanska semesterfirare, ofta kommer från centrum av landet till detta område för en kustnära paus. På grund av sin position i mycket norr om Costa Blanca, och vid mycket södra delen av Costa del Azahar, har staden inte bli ett stort turistmål för utländska turister men har behållit sin i huvudsak spanska anda och identitet.
Gandia är också centrum av La Safor regionen och omgiven av de la Safor bergen.

Gandía är en stad av kontraster och därför kan ge nästan varje turist med en anledning att komma till staden och har en mycket trevlig vistelse. Detta gäller inte bara till de hjälpmedel och underhållning som erbjuds, men också till själva karaktären av staden och dess omgivningar.

Om en sofistikerad stad med eleganta affärer och butiker är vad en besökare är ute efter, då Gandía har gott om dessa återfinns både i de traditionella shoppinggatorna i gamla stan och även i moderna köpcentrum i utkanten.

Gandía har också ett antal byggnader i sin ”historiska centrum” (notably Borgia Palace) som tilltalar kultursökande och dem som är intresserade i historien om staden och dess beryktade, berömda familj. Också väl värt ett besök är Gandia arkeologiska museum.

Å andra sidan, om en livlig underhållning och nattklubb sceneis högt på listan över en besökares prioriteringar, den separata men närliggande Playa de Gandía ger ett stort urval av barer, nattklubbar, kasinon och dansställen som tillgodoser alla smaker och åldrar.

Oavsett orsaken till att välja ett semestermål, ett besök i Gandía (Spanien) har mycket att erbjuda alla. Fantastiska stränder, hisnande bergslandskap, historiskt intressanta byggnader och arkitektur, bländande nattliv & amp; fester, senaste biograf utsläpp och sofistikerade shopping är alla som finns antingen i Gandía staden själv, eller inom en mycket minuters bilresa bort.

Det är verkligen inte svårt att förstå varför Gandía kommer så högt upp på listan när spanska semesterfirare själva besluta om sin egen favorit semestermål i Spanien.

Gandía, capital of the county of La Safor, is set in unusual landscape between the mountains inland and the Mediterranean Sea. An extensive strip of sand almost five kilometres long runs along the coast of this area, offering a wide range of tourist infrastructures and services, making it one of the most attractive destinations on the Valencian coast.

A ducal city, Gandía has an illustrious past, as can be appreciated in its historic part, where the mark of Duke Juan de Borja remains in the form of important buildings like the Ducal Palace, the Collegiate Church and the Old University. Its festivals, some of them declared of tourist interest, and its typically Valencian cuisine are some of the other attractions offered by this town.

Gandía is right on the Costa de Valencia, in a beautiful section of the Mediterranean coast where the mountain landscape reaches almost down to the sea. The good climate this Valencian city enjoys all year and the quality of its beaches attract those looking for sun, sea and the chance to practice all kinds of sports. In the harbour area, a deep-rooted seafaring tradition exists alongside the most modern facilities, among them a sailing club, which will delight all devotees of windsurfing, sailing or diving. And, on both sides of the harbour, there are almost five kilometres of coast where magnificent beaches of fine, golden sand give way to one another.

A long and busy promenade marks the limit of the North Beach, situated in an easily accessible area and provided with all kinds of services, including places to hire sailing equipment. Hotels, restaurants, discotheques and terraces give the place a great atmosphere, especially on summer nights. Those looking for a more intimate environment should go to the most northerly part of the coast, where, surrounded by dunes, lies the quiet nudist beach of L’Ahuir, with about two kilometres of sand.

Two the south of the harbour are another two beaches, Venecia and Rafalcaid. Surrounded by a succession of small dunes, both allow you to enjoy a refreshing swim in a beautiful natural setting.

The historic centre of Gandía

But, if Gandía’s coast offers many charms, its historic centre has no fewer. The noble buildings that emerge at every step reflect the splendid past of this ducal city, a title obtained thanks to Alexander VI, the Borja pope. From the 15th and 16th centuries onwards, the city developed an intense court life at the same time as flourishing economically and culturally, as the creation of Gandía university demonstrates. Beside the course of the River Serpis, the Ducal Palace stands on the remains of a large old house of Arab origin. Built between the 14th and 15th centuries, it has a clear Italianate influence.

The collegiate church of Santa María is another of Gandía’s symbolic buildings. Its construction, faithful to Gothic rules, was carried out between 1250 and 1520. In it, the Door of the Apostles which originally had carvings by Damià Forment, is outstanding. The tour continues to the convent of Santa Clara, the hermitage of Santa Ana, the city hall and the hospital of San Marcos. In the latter building is the Archaeological Museum, where the area’s important prehistoric finds are brought together.

Cuisine, festivals and surroundings Gandía’s most typical speciality is ”fideuà”, a dish made in the same way as paella, but with noodles instead of rice. You can also taste recipes that have rice, as the main ingredient, cooked in a variety of ways: ”a banda” (cooked in fish stock and served with garlic sauce), ”arroz negro” (with squid ink) or the famous paella. For its part, fish is prepared in the oven, stewed or fried. To finish with, there is nothing better than the emblematic orange, either fresh or made into juice.

”Horchata” (soft drink made of tiger nuts) and wines from Valencia and Utiel-Requena are drinks that have their own denomination of origin. As for festivals in Gandía, the most outstanding are the Fallas, which are held from 15 to 19 March, and Easter, between March and April, both declared of Tourist Interest. The festivals of the patron saint, in honour of San Francisco de Borja, take place between 29 September and 3 October.

The county of La Safor offers visitors interesting excursions. Bordering Alicante is Oliva, with clean beaches and picturesque popular districts. Inland in the province, you can discover unexpected landscapes and monuments, like Parpalló cave, an important prehistoric site, and the Monastery of Nuestra Señora de la Valldigna, from the end of the 13th century

Gandía lies approximately 40 minutes south of Valencia by car (50 Minutes by reliable Train Service) or 40 minutes north of Benidorm and 90 minutes north of Alicante and is a favourite holiday destination for Spanish holidaymakers, often coming from the centre of the country to this area for a coastal break. Because of its position at the very north of the Costa Blanca, and at the very south of the Costa del Azahar, the town has not become a major tourist destination for foreign tourists but has kept its essentially Spanish spirit and identity.
Gandia is also the center of the La Safor region and surrounded by the la Safor mountains.

Gandía is a town of contrasts and therefore is able to provide almost every tourist with a reason to come to the town and have a thoroughly enjoyable stay. This applies not only to the facilities and entertainments that are on offer, but also to the very nature of the town and its surroundings.

If a sophisticated town with stylish shops and boutiques is what a visitor is looking for, then Gandía has plenty of these, to be found both in the traditional shopping streets of the old town and also in modern shopping centres on the outskirts.

Gandía also has a number of buildings in its “Historic Centre” (most notably the Borgia Palace) that will appeal to the culture seeker and those interested in the history of the town and its notorious, famous family. Also well worth a visit is the Gandia Archeological Museum.
On the other hand, if a lively entertainment and nightclub sceneis high on the list of a visitor’s priorities, the separate but nearby Playa de Gandía provides a huge selection of bars, nightclubs, casinos and dance venues that cater for all tastes and ages.

Whatever the reason for selecting a holiday destination, a visit to Gandía(Spain) has plenty to offer everyone. Fabulous beaches, breathtaking mountain scenery, historically interesting buildings and architecture, dazzling nightlife & fiestas, latest cinema releases and sophisticated shopping are all to be found either in Gandía town itself, or within a very minutes’ drive away.

It really is not hard to understand why Gandía comes so high up the list when Spanish holidaymakers themselves are deciding upon their own favourite holiday destination in Spain.

Stockholm

Tidig morgon den 25/7 lyfter jag från Arlanda. Min sambo befinner sig i Sofia. Planering är att jag landar i Alicante och bor där första natten. Enligt ursprunglig planering skulle jag ta ett plan som anlände 18:30. Därför bokade jag hotell en natt. Nu är flyget inställt och hänvisas till 06:50. Nu när jag kommer så här tidigt kunde jag lika lätt ta tåget från Alicante till Valencia, byta tåg och anlända Gandia på tidig kväll. Men nu blev det så här. Får slå ihjäl en hel dag i Alicante, för denna övernattning. Dessutom kommer min Sambo till Valencia 27/7. Betyder att jag skulle åkt från Gandia till Valencia för att möta henne på kvällen. Hon anländer 21:10. Vilket betyder övernattning i Valencia. Krävs lite finslipning före resan. Så här blir det: en natt i Alicante och 26/7 upp till Valencia med tåg. Och bokat hotell i Valencia, själv en natt och tillsammans med min  Sambo en natt för att 28/7 bege oss till Gandia där vi bor. Bra enligt plan.

Nu gäller det att vi svenskar blir korrekt behandlade i Spanien, där det råder beredskap om Corona. Viruset som svenska myndigheter sett på annorlunda än resten av världen. Vi får t ex inte komma in i Danmark. Bara en sådan sak. Blir vi stoppade här i Spanien? Region Catalonia norr om region Valencia hade nyligen ett nytt utbrott av Corona. Nå, bära munskydd gäller. Och hotellet vi bor på i Valencia garanterar skydd och hälsoberedskap, enligt anslaget. Tack för det. Har fått lov att byta hotell två gånger för denna resa. Första hotellet, som booking.com erbjöd, som jag betalde, var stängt p g a smitta. Nytt hotell, som blev ett enklare Hôtel Cervantes i gamla stan av Alicante. Bott här förut, enkelt men OK. Och hotellet i Valencia för de två nätterna efter, samma sak. Och hotellet ringde upp mig, sa att det var stänkt p g a Corona, och erbjöd på rak arm, ett annat hotell som låg precis vid stora Grand Plaza mitt i staden. Så vad gör man inte, om man kan byta upp sig. Flyttade i Valencia från Calle San Francisco till Calle Barcelonia. Inte illa för en svenne, allt skött av en trevlig hotelldirektör på spanska.

Alicante

Vid landningen hade alla fyllt i hälsodeklarationen som intygade att du inte hade corona eller symtom av viruset. Över trettio grader varmt. Alicante är härligt pulserande stad,

Strandnära och cityplagen utgör centrum. Hamnen likaså med lustjakter och storslagna segelbåtar. Gammal stad, med fort och borgar från riddartiden. Mycket turistiskt, skönt att bara stanna en natt. Hotellet har jag bott på tidigare, inget speciellt helt okej. Bra läge i stadens nöjesdistrikt. Som utgörs av massor av gator och gränder som varje kväll till sent fylls av festande, med restauranger, barer, klubbar och party.

Köper tågbiljett till Valencia dit jag reser i morgon. En timmes tågresa. Där bor vi två nätter, först en natt ensam och sedan ska jag möta min sambo och vi bor en natt tillsammans. För att sedan bege oss till Gandia, och Avenida de la Republiqa Argentina, där vår våning är belägen.

Alicante har varit en mäktig stad, regionhuvudstad och säkert hertigs stad. På 1400-talet eller där omkring. Ruinerna efter makten står kvar i form av ståtliga palats som nu mest är i ruiner. Borgen utgör största turistattraktionen. Liksom den stadsnära vidsträckta playan.

Kvällen blev trevlig men ensam. Kontakt etablerade via nya mobilkort. Mina svenska kort fungerar inte här. Citykärnan som jag sett som ett stort festande rätt igenom, är nu mera lugn. Munskydd gäller. Turisterna är färre och du slipper köa för varje sak du vill göra. Skönt. Jag gillar inte tapas, men ikväll blev det i alla fall några tapas på ett ställe som ligger vid foten av riddarborgens klippa, i den äldre delen av Alicante.

2020-07-26

Idag åker jag med fint tåg till Valencia. Tar bara en timme. Jag är också bekant med regionens huvudstad som är just Valencia. Också stad vid Medelhavet. Jämfört med Alicante är Valencia stor. Hotellet är nytt för mig men till Grand Plaza hittar jag lätt från stationen i Valencia. Men jag åker dit i eftermiddag så några timmars promenad i Alicante blir det nu.

Anländer lagom till middagstid. Bekväm tåg det här som går mellan Alicanta och Valencia. Bara en dryg timme. Väl i Valencia handlade det om att hitta hotellet snabbt. Hade ju bytt hit och dit så det var inte helt klart ännu. Promenerade  från den pampiga stationen Valencia Nord, där tåget stannande och släppte av mig. Rakt fram enligt Googel map.

Här kommer jag först in på stadens huvudsäte för regions ledning och parlament. Snitslar mig fram och till slut finner jag Calle Bonapartiana numero 1.

Här ligger hotellet; ett litet diskret tvåstjärnigt utan några fanfarer alls. Presenteras och hälsas välkommen, han, hotelldirektören vet att min fru kommer senare, för det har jag meddelat bookia.com.

Rummet, låg en trappa upp och det visar sig att det är super bekvämt; med fullständigt och stort salle de bain, med utrymme, dusch och flöde. Så läckert, det första jag gör är att ta en kall dusch, frustande och helt nöjd.

Rummet i övrigt, så bekvämt för två medelålders som behöver utrymme. Två kompletta sängspann på 120 cm var. Inte illa.

Detta kommer min sambo/fru att gilla. Hon var också den som först ringde, för att veta att allt går bra.

Allt går bra, svarade jag med övertygelse.

Kvällen sedan blev en klassisk middagsbjudning för det bättre slaget. Ensam, först en riklig Sangria. Sedan menyn? Fanns det något att äta på detta simpla ställe. Servitören vred sig något och lockade med smått och gott. Något gott blev det inte ändå. Inget att ha fastslog jag snart. Bara förrätter och efterrätter. Inget för mig. Men baren bredvid lovade pizzor. Jag var hungrig.. Bestämt. Men någon Capricioni blev det inte. Utan en god pasta; ravioli om du frågar mig. Men den var god och jag gör föreställning av fin middagen. Lockar några välsvarvade  och goda spanjorer, att ta bord intill mitt. Lyckas något med det. Fortsätter med riklig dessert: Tiramiso, läcker som få. Och capessino i fin kopp. Till final en Campari.. Allt gott och förträffligt. Tror jag bjuder sambon på en liknande föreställning, i morgon kväll.

Föreställningen blir sedan en kort promenad och så hotellet. Lite trött, vad mig anbelangar.

Valencia

Vi börjar dagen med en promenad ner till parken med de alla kulturhusen som här är placerade i en park Klockan är åtta och en strålande sol tar emot mig.

Vi bor på ett litet hotell strax intill Palace grande. Här finns parlamentsbyggnader av klassisk stil.

Promenaden klockan åtta denna morgon tar oss ner till floden, eller flodbanken för floden är igentorkad. Här finns istället en stor mustig park som sträcker sig längs hela floddalen. Här finns också många spännande kulturbyggnader placerade runt om i parken. För musik, konst och samkväm, museer och strålande samlingar. Här går jag lite vilse så för att komma hem till hotellet som ligger i andra sidan av staden, måste jag fråga mig fram.

Gps går fett bort. Inte nu när jag är ledig, då älskar jag att vandra och upptäcka nya kvarter. Så äntligen skymtar jag den gamla tjurfäktningsarena som ligger precis invid Station Valencia Nord, där tågen stannar. Här går jag till metron för att förbereda kvällens rendez-vous med sambo och allt som landar omkring nio ikväll och till flyplatsen går det metro. Nu är det bara några steg till vårt hotell som ligger på näpna calle de Barcelonina, som är en gata som ansluter till dessa kvarter.

Målning från ett fiskeläge i Valenciakusten

Konstnär Henrik Tibblin

Gandia

Idag på förmiddagen beger vi oss söderut med tåg till Gandia, där vi ska bo i två veckor.. Lösning av örsta dagen i Gandia handlar alltid om att komma iordning. Alltid fix med att öppna bostaden igen efter ett halvårs stillhet. Sopa tvätta golv hänga ut för vädring. Något problem med vatten. Något jag också haft tisigare. Då läckte det grannens badrum över oss. Det är nu avhjälpt. Men vattnet var nu avstängt. Vilket innebar att jag fick söka upp huset president som sköter allt det praktiska. Senora President de a Casa,svarade att hon skulle ordna saken. Och efter en halvtimme hade vi rinnande vatten. Nu var det dags för mig att gå sedvanliga premiärpromenaden. Först på vår Avenu de la Republiqa Argentina. Som sträcker sig 500 meter tvärs igenom cenrala delen av stade. Fram till passage de Germania, som är en boulevard där mittengången är en bred promenadväg. Dit går jag för att njut den innerlig stillheten, under djupt grönskande lummig trädparader.

Ikväll hinner vi också med ett bad, vid en långa härliga playa Gandia.

Den spanska kvällens underbara stillhet

Vår tid i Gandia i år var så kort. Men vad gjorde väl det. Nu vill jag berätta om vårt liv i den söta spanska trakten Gandia Valencia Spanien.

38 grader ständigt, solen intensiv. I går kom urladdningen. Vi befann oss inte på stranden; hade en del att kontakta med myndigheter och så. Vi valde lugn hemmatillvaro; i kvarteren , nere på avenyn, då det plötsligt urladdade ett fullständigt skyfall.

Jag befann mig hos en myndighet för en situation då grannen över mig läckte vatten ner i mitt kök. Ska nu bli rättslig affär och jag kräver ersättning på 10 000 euro som han ska ta emot. Ägaren till den våningen är en firma i Barcelona. Justitia och Notarius blir uppvaktade av mig, på spanska.

Då i alla fall kom skyfallet och allt regnande. Jag sprang i bara jeans hela vägen till bostaden. Där min sambo inte befann sig då hon hade tagit sig till Notarius för att möta mig.

Det var igår. Idag lite tveksamt väder men vi beslöt att ta badbussen som är gul, ner till playa Gandia. Igår efter skyfallet promenerade vi ner till playa Gandia, som är en lysten strandstad med restauranger, promenader, caféer och marknadsplatser, som vilken Rivierastad som helst; från Monte Carlo, Bordigera eller Nice eller San Remo.

Nå, väl där blev vi inspirerade av boutiquer och handel, förutom caféernas lockande rop. Det blev indiska tyger som köptes. Det blev bekväma blå läderskor till mig. Det blev tingel och tangel och vi passerade baren Baracuda, där det var fullt, så vi satte oss vid baren invid för fick serverat kvällscocktail och smått tilltugg, medan vi såg fullmånen glida sin färd över medelhavnattens skimrande liv.

Dagen idag, som jag vill beskriva, började med badbuss till stranden. Nu är det så att vi får ta en del av stranden, avgränsa med blå band och så gör alla på stranden, för att bibehålla social distans. Det lyckas bra. Så kommer regnet på nytt, skyfallet denna som den här gången blir på stranden. Vi har badkläder på så det kvittar. Men vi pallar oss upp till en lunchrestaurang och får oss Ensalada a la Casa, några öl och vi blir lite sömniga. Efter lunch blir det sol igen så vi drar till stranden på nytt. Där jag sätter mig i en stol och håller koll  på parasollet som nu i stark vind kränger och far.  Snart blir det buss hem till stan.

Kväll nu, lite trötta, men vi tar oss ut vid åtta. Nu börjar restauranger fyllas och gäster får sin middag. Vi strosar runt; stora torg och boulevarder och passager, gör att alla som här är, vandrar  mellan ställena, caféerna, barerna krogarna. Stannar till vi kulturhuset för att köpa biljetter till en kvällskonsert, electrical blues.

Min Sambo reser hem i morgon, så hon blir besviken och vill stanna här. Det finns en särskild atmosfär här; lugnet, det stilla livet, klassisk kultur, men något enklare än Camps Elysée eller Louvren. Vardagen tränger sig på. Familjerna går samlade med äldre och yngre samlade, Vi betraktar det spanska folklivet med fascination ; enkelheten, skratten, glädjen, konfliktlösheten, och skratten igen när pensionärerna på grannbordet skålar i sina sangrior. Vi dricker vår Sangria med värdighet och sådan där kuslig glädje när allt känns så absolut rätt. Detta vill jag uppleva igen och igen. Som pensionär om några år, så vet ja hur det kan komma att bli, här i Gandia för mig.

Kulturen pockar inte utan den bara finns hos oss, hos alla som insupa denna underbara Spanska kväll. Vi går skrattande tillbaka till vår aveny, och kryper upp i våra bon. Och jag skriver dessa rader.

Vandring på Santa Annas heliga berg.

Storhetstiden var på 1200-talet. Då var här ett kloster, numera bara en kyrka. Kristallens vita.

Pilgrimer och herdar har i alla tider vandrat här. Idag 6/8 – 20, bestiger konstnären och författaren Henrik Tibblin, detta berg.

Stig som gick upp till kapellet från flodfåran av Gandiafloden. Efter kyrkan slingrar först en stig, som leder rakt upp mot toppen, som ligger på 1 400 meters höjd. Det är nu en stig av röd sand, som pressats fram av de klippor som är sträcker sig överallt. Rött berg, grått berg och svart berg.

Efter tornet som utgör centrum av berget, vilket är mitt första mål. Har vandrat här för två år sedan.  Något bekant. Solen bränner. Runt den gamla stigen reser sig torra växter, tistlar spetsar och skarpa klippor, lösa stenar.

Upp till toppen här gick det lätt. Inte särskilt högt, Medelhavet breder ut sig mot öster. Mot väster nya bergstoppar som inte går att nå nu.

Vägen ner från berget, gör jag på västrasidan, bort från kapellet. Nu blir det plötsligt totalt stiglöst.

Får treva mig fram. Nu är det kusligt, svårt, lösa stenar, slingande växters torra rötter som brister när du griper efter stöd. Ibland sätter jag mig och trevar min 200 centimeters kropp ner mot bergssidan för att sedan sticka ut foten neråt och pröva stadga för foten. Kan jag stå här?

Håller på så ett tag. När det plötsligt dyker upp en vild spanjor, eller en man som visar god attityd och gör tummen upp och skrattar good luck och går förbi upp mot toppen. Jag är alltså på väg ner nu.

Det tar sin tid. Då ser jag plötsligt en slingrande väg. Långt där nere. Det är den fyrfiliga autostradan mellan Alicante och Valencia, som passerar här. Då blir det att gå den mycket smala stigen i serpentinböjningar ner för stupet tills jag kommer till en öde gård från 1600-talet säkert. Bara resliga murar och fallna byggnader, men stigen är här god. Och den tar mig ner till civiliserade stigar invid la Autostrada.

Nu är jag tillbaka på in aveny. Ser tillbaka på det trivsamma heliga berget som jag nu gått uppför och nerför i olika varianter.

Sista akten

Föreställningen är slut,

oåterkallerligt slut och förbi,

blott damm och spån virvla i manégen.

Så börjar en dikt jag skrev för länge sedan.

Nu är det i alla fall slut för denna gång. Vår vistelse i Gandia. Jag har gjort några korta filmsnuttar så publiken får också se något av Gandia.

Nu, när finalen var planerad; torsdagkväll på TexMex med tung rock och blues, på Playa Gandia och sedan fredagen på rock Abelly, från Argentina; blues and hard soul.

I morse, alltså fredag morgon, kollade jag Norweigan som jag flyger med.

Och planet som lyfter med mig 15:30 på lördagen var inställt.

Kollar nya avgångar. 11:30 gäller nu på lördagen. För säkerhets skull hade jag köpt biljet till buss Alicante, på lördagen för att hinna i god tid till 15:30. 

Ny generalplan verkställs och konstrueras:

Rock Abelly går bort, ingen chans längre. Bussresan går bort, ingen chans, att avresa 09:00 på lördag och gå ombord på norsk flight till 11:30. Lämnar således Gandia klockan 9:55 på fredagen. 13:05 från Valencia och till Alicante.

För det var den nya tiden, lördag 11:30 mot Arlanda som  gällde för mig.

Nå, släpp allt och öppna sinnet; bokar hotell till fredagkväll i Alicante. Köper biljett per tåg Gandia-Valencia-Alicante på fredagen. 

Nu gäller ny plan således. Tar  mitt pick och pack och börjar hemresan.

Landar på Hôtel Cervantes, som ligger på Madico Pasqual Péres 19, i  Alicante. Där jag bodde fösta natten när denna resa började.

Bokar taxi till flygplats, 08:00 i morgon lördag. Frukost 07:30 

Lyfter mot Arlanda lördagen 8/8 kl 11:30.

Därmed slutar denna skildring av vår resa till Gandia, Valencia i fagra Spanien.

Gandía ligger precis på Costa de Valencia, i en vacker del av Medelhavet där fjällandskapet når nästan ner till havet. Det goda klimat som denna Valencia Stad har hela året och kvaliteten på sina stränder lockar dem som söker sol, hav och möjlighet att träna alla typer av sporter. I hamnområdet, finns en djupt rotad sjöfartstradition tillsammans med de flesta moderna faciliteter, bland dem en segelklubb, som kommer att glädja alla anhängare av vindsurfing, segling eller dykning. Och på båda sidor av hamnen finns det nästan fem kilometer kust där magnifika stränder med fin, gyllene sand ge vika för varandra.

En lång och upptagen promenaden markerar gränsen för North Beach, som ligger i ett lättillgängligt område och försedd med alla typer av tjänster, inklusive platser att hyra seglingsutrustning. Hotell, restauranger, diskotek och terrasser ger platsen en stor atmosfär, särskilt på sommarnätter. De som letar efter en mer intim miljö ska gå till den nordligaste delen av kusten, där, omgiven av sanddyner, ligger den lugna nudiststrand av L’Ahuir, med cirka två kilometer lång sandstrand.  Söder om hamnen finns ytterligare två stränder, Venecia och Rafalcaid. Omgiven av en rad små sanddyner, båda kan du njuta av ett uppfriskande dopp i en naturskön miljö.

Det historiska centrum av Gandía: Om Gandía kust erbjuder många charm, har dess historiska centrum inte mindre. De ädla byggnader som uppstår vid varje steg speglar den fantastiska förflutna i denna hertigens stad, en titel som erhållits tack vare Alexander VI, den Borja påven. Från 1500 och 1600-talen och framåt, utvecklade staden en intensiv hovlivet samtidigt som blomstrande ekonomiskt och kulturellt, som skapandet av Gandía universitet visar. Bredvid loppet av floden Serpis står Ducal Palace på resterna av ett stort gammalt hus med arabiskt ursprung. Byggdes mellan 1400 och 1500-talen, har det ett tydlig italienskt inflytande.

Collegiate Church of Santa Maria är en annan av Gandía symboliska byggnader. Dess konstruktion, trogen gotiska regler, genomfördes mellan 1250 och 1520. I den dörren av apostlarna som ursprungligen hade ristningar av Damià Forment, är enastående. Turen fortsätter till klostret Santa Clara, Eremitaget i Santa Ana, stadshuset och sjukhuset San Marcos. I det senare byggnaden är det arkeologiska museet, där områdets viktiga fornfynd förs samman.

Cuisine, festivaler och omgivningen; Gandía’s mest typiska specialitet är ”fideuà”, en rätt gjord på samma sätt som paella, men med nudlar i stället för ris. Du kan också smaka recept som har ris, som huvudingrediens, kokas i en mängd olika sätt: ”a banda” (kokta i fiskbeståndet och serveras med vitlökssås), ”arroz negro” (med bläckfisk bläck) eller den berömda paella . För sin del är fisk beredd i ugnen, stuvad eller stekt. För att avsluta med, det finns inget bättre än den välkända orange, antingen färska eller göras till juice.

Palatsgården i Placa Borja

gandia-palace

Kapellet Palace Borgia

gandia-parada

Passage de Germania, Gandia

gandia-paela-kock

Valencia

Alicante

Stockholm

2020 08 08

Presentation av Foundation de la Cultura Tibblin

Valencia

 Foundation Tibblin à Cultura, är en verksamhet för kulturell utveckling.

Våningen i Gandia köptes i februari 2017, efter myndigt möte med Don notarium, Gandia.

Gandia är beläget vid Medelhavet i den autonoma regionen Valencia.

Året 2017 ägnas åt etablering, utrustning, upprustning, färdigställande av egendomen.

Vi har en kulturell ambition, att skapa en kreativ skapande miljö, ett kulturcentre: utbyte, vistelse, ateljé, galleri.

Uthyrning av våningen, att erbjuda konstskolor en skapande miljö i Spanien.

Etablera sig som skapande resurs. Fonden bygger upp en bas för: stipendier, kurser, konstförsäljning.

Foundation Tibblin à Cultura 2017 TFC

F T C –  Foundation Tibblin à Cultura

Avenida de la Republica Argentina 72,

Gandia, Valencia

Spanien

Don Enrico

Sommar 2018

Resejournalen för Henrik  med familj, år efter år

https://tibblinsblog.wordpress.com/2017/04/16/intryck-fran-gandia-april-2017/

I sommar rör det sig om 5 veckors vistelse. Efter skolavslutningar, reser vi till Gandia, via Alicante resp Valencia. Fortsatt utrustning för våningen, visst reparationsbehov av tak i hallen med spackel och vit färg, grannen över har haft vattenläckage som påverkat halltaket. Ingen stor sak. Vi ska i sommar orientera oss mera om region Valencia. Övernattning sker i Alicante och Valencia stad. Idé att hyra bil. Idé att ta färjan till Ibiza från Gandia, två timmars resa. Övernattning på hotell Ibiza. Uppleva vår spanska tillvaro, friska och glada.

Denna sommar blir den första som vi vistas här i flera veckor. Min idé är att skapa en kollektion med målningar som är inspirerade av de spanska färgerna; medelhavsblått, rött och gult. Ibland grovt tillyxade enkla scener. Alltid eller oftast med inspirerande färgrika skildringar. Stort och smått, detaljer och scener, antydningar och studier.

Låt oss slå ett slag för skapandet.

Liksom min serie romaner med spanskt ursprung eller skepnad, idé och handling, som skrivs denna sommar.


Utsikt från Balkongen mot Avendina de la Republica Argentina


Vardagsrummet i vår våning i Gandia


Konsten och soffan i våningen, Gandia

Vår 2018

Tidig vår, månadsskiftet februari mars, besöker vi Gandia och vår våning. Plan att köpa en bäddsoffa för vardagsrummet. Gardiner sätts också upp.

Höst 2017

Höstlovet passar bra för oss båda, att resa till Gandia. Nu blir det en hel vecka. och vi räknar förstås med lite bad och vila. Men också praktiska ting, som möblering av vardagsrum, inköp av lite konst.

Nu, ett par veckor före vår höstresa är det stora kulturfestivaler i dagarna tre; med föreställningar på Plaza Mayor.

Sommar 2017

Det är dags nu för första sommaren i Gandia. Vi reser strax före midsommar i år. Först landar vi i Alicante. Fin stad vid Medelhavet. Här har vi redan bott flera gånger och fått vårt favorithotell på Avenida Alfonso. Hotel de la City, Mercado. Här stannar vi två nätter och passar på att  uppleva staden by night och stranden som lockar för bad.

Därefter blir det morgonbussen till Gandia. Vi reser från Alicante och norrut; lite motorväg och en hel del landsvägskörning. stopp i Benidorm och i de små badorterna; Diana, Dine, Ex och andra fiskebyar före Gandia..

Sedan är vi framme efter en kort promenad genom staden. Underbart att vara här igen. Senast jag var här var i april -17, då etablering och möblering började. Stranden, Playa Gandia i fullständigt suverän; flera kilometer lång sandstrand, dessutom rejält bred och långgrund. Medelhavet ligger på direkt så smått surfvågor väller in över de badande. Invid stranden ligger rejäla hotell med alla stjärnor som kan önskas, medan normalhotellen ligger i Centre de Gandia.

Vi möblerar efter hand, basmöblemanget finns nu.

Påsk 2017


Hola Gandia Valencia !

 Nu sker inflyttning på riktigt. Våningen möbleras och putsas till bästa glans. Kökets tak behöver målas. Grovköket kaklas.
Putsning sker i hall och i vardagsrum och sängkammare sker fullständig möblering. Vi etablerar oss nu i Gandia, region Valencia.  Strand och och hav besöks. Grannar och närmaste butiker lär vi oss mer om.

Notarien får även sin betalning expedierad av Don Henrico.

* *  * * *

Våningen köptes i februari 2017, efter myndigt möte med Don notarium, Gandia.
Året 2017 ägnas åt etablering, utrustning, upprustning, färdigställande av egendomen i Gandia region Valencia

Vi har en kulturell ambition, att skapa en kreativ skapande miljö, ett kulturcentre: utbyte, vistelse, ateljé, galleri.

Uthyrning av våningen, att erbjuda konstskolor en skapande miljö i Spanien.

Etablera sig som skapande resurs. Fonden bygger upp en bas för: stipendier, kurser, konstförsäljning.

* * * * *

2016/17 är Tibblin Foundation à Cultura, fortfarande i sin linda.

Movie for Gandia

Movie for  Valencia

porto-gandia

Gandia är en medelstor universitetsstad i region Valencia i Spanien invid Golfo de Valencia.

Staden består av två delar; plaja Gandia och staden Gandia I stadsdelen plaja Gandia ligger en vidsträckt plage med palmer.
Längs strandpromenaden ligger hotell och fastigheter med Andelslägenheter, för strandliv. I januari är det nästan folktomt.

Staden Gandia ligger ett par kilometer från havet. Längs en flod intill staden tar det mig tre kvart att gå till stranden.
Floden är ganska bred vid utloppet i havet. Längre upp i bergen finns det sparsamt med vatten. I hamnen finns ett rikt båtliv.

I staden Gandia som är från 1200-talet finns ett rikt kulturliv; teater, universitet, shopping och ett rikt krogliv. Tidigare var staden ett hertigdöme under Hertig Borgas. Två avenyer dominerar; Passage Germania som är en bred boulevard med ett promenadstråk mellan träden i stadens mitt. Medan Avenu Republica Argentina kantas av palmer. Längs avenyn var hundrade meter bildas i korsningarna rikliga parkplanteringar med fontäner och statyer. Kroglivet är rikt. Sommartid är plaja Gandia full av festande turister, typisk medelhavsstad med härliga bad och hålligång natten lång.

Medan själva staden Gandia mer utgör en lugn stad med flera sekels stadsliv bakom sig. Runt staden reser sig berg på omkring tolvhundra meter över havet. Lägre än Alperna och är trädbevuxna men med utskjutande bergstoppar. Vandringsvänliga bergsmassiv för den sugne. Gandía, huvudstad i länet La Safor, ligger i ovanliga landskap mellan bergen i inlandet och Medelhavet . En omfattande remsa av sand nästan fem kilometer långa serier längs kusten i detta område, som erbjuder ett brett utbud av turistinfrastruktur och tjänster, vilket gör det till ett av de mest attraktiva destinationerna på Valencias kust. Som en hertigs stad, har Gandía ett lysande förflutet, som kan uppskattas i sin historiska del, där minnet av  hertig Juan de Borja finns kvar i form av viktiga byggnader som Palazzo Ducale, Collegiate Church och Old University. Sina festivaler, några av dem förklarats vara av turist intresse, och dess typiska Valencia mat är några av de andra attraktionerna som erbjuds av denna stad.

  gandia-old-city

gandia-parad

Gandía ligger precis på Costa de Valencia, i en vacker del av Medelhavet där fjällandskapet når nästan ner till havet. Det goda klimat som denna Valencia Stad har hela året och kvaliteten på sina stränder lockar dem som söker sol, hav och möjlighet att träna alla typer av sporter. I hamnområdet, finns en djupt rotad sjöfartstradition tillsammans med de flesta moderna faciliteter, bland dem en segelklubb, som kommer att glädja alla anhängare av vindsurfing, segling eller dykning. Och på båda sidor av hamnen finns det nästan fem kilometer kust där magnifika stränder med fin, gyllene sand ge vika för varandra.

En lång och upptagen promenaden markerar gränsen för North Beach, som ligger i ett lättillgängligt område och försedd med alla typer av tjänster, inklusive platser att hyra seglingsutrustning. Hotell, restauranger, diskotek och terrasser ger platsen en stor atmosfär, särskilt på sommarnätter. De som letar efter en mer intim miljö ska gå till den nordligaste delen av kusten, där, omgiven av sanddyner, ligger den lugna nudiststrand av L’Ahuir, med cirka två kilometer lång sandstrand.  Söder om hamnen finns ytterligare två stränder, Venecia och Rafalcaid. Omgiven av en rad små sanddyner, båda kan du njuta av ett uppfriskande dopp i en naturskön miljö.

Det historiska centrum av Gandía: Om Gandía kust erbjuder många charm, har dess historiska centrum inte mindre. De ädla byggnader som uppstår vid varje steg speglar den fantastiska förflutna i denna hertigens stad, en titel som erhållits tack vare Alexander VI, den Borja påven. Från 1500 och 1600-talen och framåt, utvecklade staden en intensiv hovlivet samtidigt som blomstrande ekonomiskt och kulturellt, som skapandet av Gandía universitet visar. Bredvid loppet av floden Serpis står Ducal Palace på resterna av ett stort gammalt hus med arabiskt ursprung. Byggdes mellan 1400 och 1500-talen, har det ett tydlig italienskt inflytande.

Collegiate Church of Santa Maria är en annan av Gandía symboliska byggnader. Dess konstruktion, trogen gotiska regler, genomfördes mellan 1250 och 1520. I den dörren av apostlarna som ursprungligen hade ristningar av Damià Forment, är enastående. Turen fortsätter till klostret Santa Clara, Eremitaget i Santa Ana, stadshuset och sjukhuset San Marcos. I det senare byggnaden är det arkeologiska museet, där områdets viktiga fornfynd förs samman.

Cuisine, festivaler och omgivningen; Gandía’s mest typiska specialitet är ”fideuà”, en rätt gjord på samma sätt som paella, men med nudlar i stället för ris. Du kan också smaka recept som har ris, som huvudingrediens, kokas i en mängd olika sätt: ”a banda” (kokta i fiskbeståndet och serveras med vitlökssås), ”arroz negro” (med bläckfisk bläck) eller den berömda paella . För sin del är fisk beredd i ugnen, stuvad eller stekt. För att avsluta med, det finns inget bättre än den välkända orange, antingen färska eller göras till juice.

Palatsgården i Placa Borja

gandia-palace

Kapellet Palace Borgia

gandia-parada

gandia-paela-kock

”Horchata” (läsk gjord av tigernötter) och viner från Valencia och Utiel-Requena är drycker som har sin egen ursprungsbeteckning. När det gäller festivaler i Gandía, den mest framstående är Fallas, som hålls 15-19 mars, och påsk, mellan mars och april, båda förklarats vara av turist intresse. Festivalerna av skyddshelgon, för att hedra San Francisco de Borja ske mellan den 29 september och 3 oktober.

Länet av La Safor erbjuder besökarna intressanta utflykter. Gränsar Alicante är Oliva, med rena stränder och pittoreska populära stadsdelar. Inland i provinsen, kan du upptäcka oväntade landskap och monument, som Parpalló grotta, en viktig förhistoriska platsen, och klostret Nuestra Señora de la Valldigna, från slutet av 13-talet

Gandía ligger ca 40 minuter söder om Valencia med bil (50 minuter med tillförlitlig tågtrafik) eller 40 minuter norr om Benidorm och 90 minuter norr om Alicante och är en favorit semestermål för spanska semesterfirare, ofta kommer från centrum av landet till detta område för en kustnära paus. På grund av sin position i mycket norr om Costa Blanca, och vid mycket södra delen av Costa del Azahar, har staden inte bli ett stort turistmål för utländska turister men har behållit sin i huvudsak spanska anda och identitet.
Gandia är också centrum av La Safor regionen och omgiven av de la Safor bergen.

Gandía är en stad av kontraster och därför kan ge nästan varje turist med en anledning att komma till staden och har en mycket trevlig vistelse. Detta gäller inte bara till de hjälpmedel och underhållning som erbjuds, men också till själva karaktären av staden och dess omgivningar.

Om en sofistikerad stad med eleganta affärer och butiker är vad en besökare är ute efter, då Gandía har gott om dessa återfinns både i de traditionella shoppinggatorna i gamla stan och även i moderna köpcentrum i utkanten.

Gandía har också ett antal byggnader i sin ”historiska centrum” (notably Borgia Palace) som tilltalar kultursökande och dem som är intresserade i historien om staden och dess beryktade, berömda familj. Också väl värt ett besök är Gandia arkeologiska museum.

Å andra sidan, om en livlig underhållning och nattklubb sceneis högt på listan över en besökares prioriteringar, den separata men närliggande Playa de Gandía ger ett stort urval av barer, nattklubbar, kasinon och dansställen som tillgodoser alla smaker och åldrar.

Oavsett orsaken till att välja ett semestermål, ett besök i Gandía (Spanien) har mycket att erbjuda alla. Fantastiska stränder, hisnande bergslandskap, historiskt intressanta byggnader och arkitektur, bländande nattliv & amp; fester, senaste biograf utsläpp och sofistikerade shopping är alla som finns antingen i Gandía staden själv, eller inom en mycket minuters bilresa bort.

Det är verkligen inte svårt att förstå varför Gandía kommer så högt upp på listan när spanska semesterfirare själva besluta om sin egen favorit semestermål i Spanien.

Gandía, capital of the county of La Safor, is set in unusual landscape between the mountains inland and the Mediterranean Sea. An extensive strip of sand almost five kilometres long runs along the coast of this area, offering a wide range of tourist infrastructures and services, making it one of the most attractive destinations on the Valencian coast.

A ducal city, Gandía has an illustrious past, as can be appreciated in its historic part, where the mark of Duke Juan de Borja remains in the form of important buildings like the Ducal Palace, the Collegiate Church and the Old University. Its festivals, some of them declared of tourist interest, and its typically Valencian cuisine are some of the other attractions offered by this town.

Gandía is right on the Costa de Valencia, in a beautiful section of the Mediterranean coast where the mountain landscape reaches almost down to the sea. The good climate this Valencian city enjoys all year and the quality of its beaches attract those looking for sun, sea and the chance to practice all kinds of sports. In the harbour area, a deep-rooted seafaring tradition exists alongside the most modern facilities, among them a sailing club, which will delight all devotees of windsurfing, sailing or diving. And, on both sides of the harbour, there are almost five kilometres of coast where magnificent beaches of fine, golden sand give way to one another.

A long and busy promenade marks the limit of the North Beach, situated in an easily accessible area and provided with all kinds of services, including places to hire sailing equipment. Hotels, restaurants, discotheques and terraces give the place a great atmosphere, especially on summer nights. Those looking for a more intimate environment should go to the most northerly part of the coast, where, surrounded by dunes, lies the quiet nudist beach of L’Ahuir, with about two kilometres of sand.

Two the south of the harbour are another two beaches, Venecia and Rafalcaid. Surrounded by a succession of small dunes, both allow you to enjoy a refreshing swim in a beautiful natural setting.

The historic centre of Gandía

But, if Gandía’s coast offers many charms, its historic centre has no fewer. The noble buildings that emerge at every step reflect the splendid past of this ducal city, a title obtained thanks to Alexander VI, the Borja pope. From the 15th and 16th centuries onwards, the city developed an intense court life at the same time as flourishing economically and culturally, as the creation of Gandía university demonstrates. Beside the course of the River Serpis, the Ducal Palace stands on the remains of a large old house of Arab origin. Built between the 14th and 15th centuries, it has a clear Italianate influence.

The collegiate church of Santa María is another of Gandía’s symbolic buildings. Its construction, faithful to Gothic rules, was carried out between 1250 and 1520. In it, the Door of the Apostles which originally had carvings by Damià Forment, is outstanding. The tour continues to the convent of Santa Clara, the hermitage of Santa Ana, the city hall and the hospital of San Marcos. In the latter building is the Archaeological Museum, where the area’s important prehistoric finds are brought together.

Cuisine, festivals and surroundings Gandía’s most typical speciality is ”fideuà”, a dish made in the same way as paella, but with noodles instead of rice. You can also taste recipes that have rice, as the main ingredient, cooked in a variety of ways: ”a banda” (cooked in fish stock and served with garlic sauce), ”arroz negro” (with squid ink) or the famous paella. For its part, fish is prepared in the oven, stewed or fried. To finish with, there is nothing better than the emblematic orange, either fresh or made into juice.

”Horchata” (soft drink made of tiger nuts) and wines from Valencia and Utiel-Requena are drinks that have their own denomination of origin. As for festivals in Gandía, the most outstanding are the Fallas, which are held from 15 to 19 March, and Easter, between March and April, both declared of Tourist Interest. The festivals of the patron saint, in honour of San Francisco de Borja, take place between 29 September and 3 October.

The county of La Safor offers visitors interesting excursions. Bordering Alicante is Oliva, with clean beaches and picturesque popular districts. Inland in the province, you can discover unexpected landscapes and monuments, like Parpalló cave, an important prehistoric site, and the Monastery of Nuestra Señora de la Valldigna, from the end of the 13th century

Gandía lies approximately 40 minutes south of Valencia by car (50 Minutes by reliable Train Service) or 40 minutes north of Benidorm and 90 minutes north of Alicante and is a favourite holiday destination for Spanish holidaymakers, often coming from the centre of the country to this area for a coastal break. Because of its position at the very north of the Costa Blanca, and at the very south of the Costa del Azahar, the town has not become a major tourist destination for foreign tourists but has kept its essentially Spanish spirit and identity.
Gandia is also the center of the La Safor region and surrounded by the la Safor mountains.

Gandía is a town of contrasts and therefore is able to provide almost every tourist with a reason to come to the town and have a thoroughly enjoyable stay. This applies not only to the facilities and entertainments that are on offer, but also to the very nature of the town and its surroundings.

If a sophisticated town with stylish shops and boutiques is what a visitor is looking for, then Gandía has plenty of these, to be found both in the traditional shopping streets of the old town and also in modern shopping centres on the outskirts.

Gandía also has a number of buildings in its “Historic Centre” (most notably the Borgia Palace) that will appeal to the culture seeker and those interested in the history of the town and its notorious, famous family. Also well worth a visit is the Gandia Archeological Museum.
On the other hand, if a lively entertainment and nightclub sceneis high on the list of a visitor’s priorities, the separate but nearby Playa de Gandía provides a huge selection of bars, nightclubs, casinos and dance venues that cater for all tastes and ages.

Whatever the reason for selecting a holiday destination, a visit to Gandía(Spain) has plenty to offer everyone. Fabulous beaches, breathtaking mountain scenery, historically interesting buildings and architecture, dazzling nightlife & fiestas, latest cinema releases and sophisticated shopping are all to be found either in Gandía town itself, or within a very minutes’ drive away.

It really is not hard to understand why Gandía comes so high up the list when Spanish holidaymakers themselves are deciding upon their own favourite holiday destination in Spain.

6 svar på “Foundation Cultura á Valencia

  1. Pingback: Ny roman: Boulevardteatern i Paris | TibblinsBlog
  2. Pingback: Cultural blog – culturalnews2015
  3. Pingback: Tibblins New Community – INDEX | Tibblins New Community
  4. Pingback: News from Tibblins New Community | Tibblins New Community
  5. Pingback: Tibblins new community | Tibblins New Community
  6. Pingback: Intryck från Gandia, april 2017 | TibblinsBlog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star